– Kan bli bedre på å håndtere uforutsette ulykker

– Det meste kan gjøres enda bedre, sier fylkesmann Ottar Befring etter at erfaringskonferansen i bakkant av rasulykken i Ålesund ble avsluttet tirsdag. 

Fem mennesker mistet livet da berget skled ut bak en boligblokk i Fjelltunvegen 31 i Ålesund natt til 26. mars. Dette førte til at de nederste etasjene i blokken kollapset.

Befring leder det såkalte «Ålesundsutvalget» som innen 17. november skal legge fram en rapport for Kommunal- og regionaldepartementet om bakenforliggende årsaker til ulykken, med forslag til endringer av regler og forskrifter. Dette gjelder blant annet håndteringen av geologiske forhold på byggetomta og byggingens innvirkning på hendelsen.

Dele erfaringer
Befring er godt fornøyd med resultatet av erfaringskonferansen, som samlet vel 200 deltakere fra flere fylker. Hensikten var å dele erfaringene med flest mulig.

Under konferansen som startet mandag ble det er reist en rekke spørsmål rundt prosessen i forkant av at boligblokken i Fjelltunvegen 31 ble bygd.

Ellers vanket det mye skryt til bergingsmannskapene og de øvrige som deltok i det omfattende arbeidet i etterkant av ulykken, som medførte evakuering av flere hundre mennesker.

Dyktiggjøring
Fylkesmann Ottar Befring i Møre og Romsdal sier til NTB at hans konklusjon er at det fortsatt går an å bli bedre både på informasjon, mediehåndtering og på gode rutiner som gjør det mulig å håndtere en uforutsett hendelse på en god måte fra første øyeblikk.

– Det å ta ledelse og ansvar, være synlig og tilstedeværende, og være forberedt på hendelser som kommer uventet har vi forsøkt å dyktiggjøre folk på under denne konferansen, sier Befring.