Tror boligprisene når bunnen neste år

Boligprisene vil nå bunnen innen utgangen av neste år, og nedgangen kan bli på rundt ti prosent, tror økonomene i Nordea. 

Det blir ikke noen snarlig oppsving i boligmarkedet, skal vi tro økonomene i Nordea. I sin siste økonomiske oversikt som ble lagt fram tirsdag spår de at boligmarkedet fortsetter å være svakt ut året og godt inn i 2009 før det stabiliserer seg i 2010.

– Betalingsevnen og betalingsviljen er svekket og det er en psykologi i markedet nå som sier at boligprisene skal ytterligere ned, gjerne med 10 prosent fra i dag, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea til NTB.

Han råder folk som ønsker å kjøpe på et lavest mulig tidspunkt til å ha is i magen og vente enda litt til før de handler. Det gjelder særlig leiligheter.

– Leiligheter i de store byene kommer nok til å falle mest i pris i månedene som kommer. Den store mengden usolgte leiligheter vil presse prisene ytterligere ned, sier han.

Buffere
Økonomene i Nordea tror Norge vil oppleve en mild økonomisk nedtur sammenlignet med mange andre land. Vekstsvekkelsen her i landet skyldes i hovedsak at Norges Bank har hevet renten. Høyere rente har ført til at vi nå strammer inn livremmen etter flere år med en kjøpefest vi ikke har sett siden midten av 1980-tallet.

Nordea tror at veksten i forbruket vårt vil holde seg lavt i år og neste år. De siste tallene på TNS Gallups forventningsindikator viser at spesielt forventningene til egen økonomi har falt, og folk er lite innstilt på å gjøre større innkjøp, men mer innstilt på å spare.

Mange nordmenn har høyere gjeldsbelastning enn noensinne, og det har gjort dem sårbare overfor nye renteøkninger. Derfor vil mange av oss nå ønske å spare mer for å bygge opp igjen økonomiske buffere mot dårlige tider, tror Nordea.

Renten ned
Høy inflasjon tilsier at Norges Bank vil heve renten én gang til før toppen nås, tror Nordea som spår at renten så settes ned igjen om ett år.

I rapporten pekes det på at det er en risiko for at inflasjonen på kort sikt kan stige mer enn ventet og at Norges Bank dermed hever renten ut over 6,0 prosent. Økonomene påpeker at høy rente og mye sparing vil kunne dra ned veksten i norsk økonomi en god del mer enn det de har forutsatt.