Gikk i tog for sikrere veier

En prosesjon fra Oslo Rådhus til regjeringskvartalet markerte mandag at det straks må settes i verk tiltak for å forhindre de mange trafikkulykkene.

Opptoget bar på 160 trekors, som symboliserer alle dem som er blitt drept i trafikken hittil i år. Anført av biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland, advokat Mona Høiness og høyesterettsadvokat Gunnar Grette samlet gruppen seg utenfor Stortinget der den overrakte en appell til Bård Hoksrud (Frp) som er medlem av Transport- og kommunikasjonskomiteen.

Deretter fortsatte opptoget mot Regjeringsbygget der de overrakte samme appell til en representant for Statsministerens kontor.

Midtdelere
- Nei til Frontkollisjoner er en liten forening, men den har jobbet hardt for å fokusere på alle tragediene som følger av frontkollisjoner. Vi har ett middel - fysiske midtdelere - som ifølge Sintefs statistikker tilbake fra 2004 så å si utelukker frontkollisjoner, sier styremedlem og pressekontakt Geirr Tangstad-Holdal.

Markeringen i Oslo mandag var starten på en prosess fram til 9. september neste år. www.090909.noOpptog i Oslo for sikrere og bedre veier. Da blir det et større arrangement med konferanser, utstillinger og støttekonsert.

- Vi trenger en mental endringsprosess i vårt forhold til trafikken, noe lignende det som har skjedd med røyking. I dag er røykfrie lokaler en selvfølge. Det har skjedd en mental endring. Noe slikt må vi få til i trafikken. Mennesker skal ikke dø langs norske veier. De skal heller ikke bli alvorlig kvestet og skadd. Det finner vi oss ikke i, sier styreleder og biskop Tor B. Jørgensen.

27 døde i august
27 personer mistet livet på norske veier i august. Så langt i år har 190 mennesker omkommet i trafikken, mot 143 i samme periode i fjor, viser de siste tallene fra Trygg Trafikk. Prosesjonen i Oslo kunne altså lagt til nesten 30 trekors, hvis de hadde kjent til de siste tallene på omkomne i trafikken.
Økningen som har vært til nå i år, går ikke igjen i augusttallene, som er på nivå med fjoråret.

Blant de omkomne i august i år er det 16 bilførere, to bilpassasjerer, sju motorsyklister, én fotgjenger og én i kategorien «andre».

Flest i Nordland
Nordland er fylket som ble hardest rammet av trafikkdødsfall i august. Fem personer mistet livet her. I Troms, Vestfold og Akershus var det tre omkomne. Hedmark topper dødsstatistikken til nå i år, med 18 trafikkdrepte.