Legionellarapport legges fram tirsdag

Tirsdag offentliggjøres rapporten om etterforskningen av legionellautbruddet i Sarpsborg og Fredrikstad i sommer.

- Det er en endelig konkludering etter at etterforskningen omkring utbruddene i sommer nå er ferdig, opplyser kommuneoverlege i Sarpsborg Kjersti Gjøsund til NTB.

Hun vil ikke si noe om hva konklusjonene er, siden de ikke er offentlige før tirsdag, men presiserer at det vil bli gitt svar.

- Vi har et svar og vi vurderer hva vi skal gjøre videre. Det er naturlig å diskutere veien videre etter at rapporten foreligger, sier Gjøsund.

I alt fem personer fra Sarpsborg og Fredrikstad ble smittet av den livsfarlige varianten av legionellabakterien under utbruddet i sommer. En 81 år gammel kvinne fra Sarpsborg og en 84 år gammel mann fra Fredrikstad døde. De tre andre er i dag friske av sykdommen.

Borregaard-tårnet
Utbruddet ble oppdaget 21 mai. Folkehelseinstituttet tror kilden var aktiv fra 7. mai og noen dager framover.

Konklusjonen på de mikrobiologiske undersøkelsene viste at tester av tre pasienter hadde samme DNA-mønster. Miljøprøver fra Borregaards scrubberanlegg viste den samme stammen som hos pasientene.
Dette var svært overraskende for Borregaard fordi det aldri før er registrert legionellautbrudd fra scrubbere.

Borregaard stengte det aktuelle kjøletårnet etter utbruddet og tårnet er ifølge kommuneoverlegen fortsatt stengt.

Etter det forrige utbruddet i Østfold i 2005 der 55 mennesker ble smittet og ti døde av legionellasmitte fra Borregaard industrier, ble rutinene og regelverket for rens av potensielle legionellaframkallende anlegg skjerpet. Men til tross for at Borregaard har oppfylt disse reglene og desinfisert sine anlegg oftere enn forskriften tilsier, ble legionella av samme type som smittet tre pasienter i sommer, påvist ved anlegget i Sarpsborg.

Nye forskrifter?
- Det ble for et par uker siden holdt et møte i Helsedirektoratet der vi diskuterte om forskriftene bør endres på nytt, men det er ikke satt ned noen arbeidsgruppe som skal arbeide med denne saken foreløpig, sier avdelingsdirektør Ingeborg Aaberge i Folkehelseinstituttet til NTB.

Aaberge tror likevel at flere ting vil skje etter at rapporten er lagt fram.