Mye ros og lite kritikk

Bergingsmannskapene fikk mye og uforbeholden ros da rasulykken i Fjelltunvegen 31 i Ålesund for fem måneder siden ble evaluert mandag.

Fem personer mistet livet i ulykken natt til 26. mars, som ble forårsaket av at en 10.000 tonn tung steinblokk raste ut fra fjellet bak slik at de nederste etasjene i den seks etasjer høye bygningen kollapset.

600 mennesker i Ålesund ble i dagene som fulgte evakuert fra sine hjem på grunn av eksplosjonsfare. Naboblokken, Fjelltunvegen 29, har vært evakuert helt til det siste.

– Fortsatt farlig
– Denne tomta er fortsatt farlig, sa fylkesmann Ottar Befring til NTB da ha mandag morgen besøkte stedet. Fylkesmannen er glad for at området nå er ryddet og gjerdet inne. Bak står det nakne berget og forteller om den tragiske ulykken.

Erfaringskonferansen i Ålesund skulle være innsatsmannskapenes gjennomgang av hendelsen. Utenom programmet stilte to av beboerne som ble berget ut i live, Oluf Holm og Knut Vartdal, opp og skildret sin opplevelse av det som skjedde og hvordan de ble behandlet etterpå.

– Etter mitt skjønn fungerte alle ledd i innsatsarbeidet slik de skulle. Vi ble tatt godt vare på, sa Holm. Han var styreleder i Sameiet Fjelltunvegen 31 da blokken kollapset.

Holm er kanskje den eneste som var våken av beboerne i det øyeblikket fjellet traff. Han fortalte til rundt 300 tilhørere fra kommunene og innsatsmannskapene at han hørte en slags knitrelyd før blokka ble truffet, og at det må ha vært fjellet som revnet.

Ventet på hjelp
Holm bodde i tredje etasje og ble raskt berget ut. Knut Vartdal bodde i femte etasje, og han og kona ventet i over en time på en snøfylt veranda før de ble berget ned i en lift.

– Vi syntes der og da at det tok lang tid, og vi hadde lite klær på oss. Ut over dette fungerte det meste i det alt vesentlige bra, sa Vardal.

På erfaringskonferansens første dag var det et utdatert varslingssystem ved Ålesund sjukehus som måtte tåle den mest alvorlige kritikken.

Varslingen fungerte ikke. Mange av innsatsmannskaper som skulle varsles, fikk beskjeden om ulykken via mediene.

De første meldingene til AMK-sentralen og politiet ble avspilt på konferansen. De fortalte om beboere som varslet om at de hadde taket en meter over seg, og at boligblokken de bodde i hadde rast sammen. De som mottok den dramatiske meldingen trodde knapt det de hørte, men reagerte umiddelbart.

Farlig operasjon
– Vi visste ikke hvor farlig dette oppdraget var da vi kom dit. Vi gikk inn og fikk hentet ut to damer fra en av etasjene. At det kunne være mer alvorlig skjønte vi da den ene damen sa at datteren henne lå der inne, fortalte brannformann Oddgeir Sandø – en av de første som kom til ulykkesstedet.

– Vi klarte å holde roen, og samarbeidet mellom innsatsmannskapene på stedet gikk egentlig ganske godt de første timene, sa Kristine Hovstein. Hun var politiets operative uteleder og blant de første som kom til Fjelltunvegen ulykkesnatta.

En av journalistene som var tidlig på plass, Lars Inge Skrede fra Sunnmørsposten, beskrev sitt førsteinntrykk som et kaos.

– Men det viste seg å være et velorganisert kaos, la han til.

Fylkesmann Ottar Befring sier at erfaringskonferansen ikke er kommet i stand for å finne syndebukker.

– Vi bor i et fylke der lignende hendelser vi skje igjen. Det gjelder å være best mulig forberedt, sa Befring.