Slurver med sensitiv informasjon

Norske bedrifter er slepphendte i håndteringen av sensitiv informasjon. 

Stikkprøver på flere arbeidsplasser viser at mange kaster virksomhetskritisk informasjon i papiravfallet. Konsekvensen for bedriftene kan bli katastrofale.

- Flere av våre kunder blir forskrekket når de oppdager hva som går rett i søppelbøtta. Det er dessverre ikke uvanlig at det kastes svært sensitiv informasjon i papiravfallet, når det egentlig skulle blitt sikkerhetsmakulert, sier direktør for strategi og samfunnskontakt i Veolia Miljø, Runa Opdal Kerr.

Det er strenge regler for oppbevaring av sensitive data, og det er den enkelte bedrifts ansvar å håndtere informasjonen på en riktig måte. Slurv med praktisering av reglene kan i verste fall føre til anmeldelse og rettslig forfølgelse for bedriften.

- Det er viktig å ha klare rutiner for hvordan papir håndteres i bedriften. Dokumenter som inneholder for eksempel virksomhetskritisk informasjon eller som omtaler personalsaker, skal ikke gjenvinnes, men makuleres, forteller Opdal Kerr.

Stikkprøvene viser at det er på høy tid at norske bedrifter gjennomgår sine rutiner. Det viktigste enkelttiltaket bedriftene selv kan iverksette, er å informere tydelig internt og utvikle retningslinjer som er enkle å følge. I tilfeller der man er usikker, bør man velge å makulere.

– Vi oppfordrer bedriftene til å ta jevnlige stikkprøver for å avdekke eventuelle problemer. Dette virker oppdragende på de ansatte, i tillegg til at risikoen for at dokumenter kommer på avveie reduseres betraktelig, avslutter Opdal Kerr.