Vil be om ekstern gransking

Pensjonsskandalen på Stortinget kan ende med en uavhengig gransking. Det utelukker ikke at saken ender i retten. 

Tirsdag vil trolig Stortingets presidentskap kreve at et uavhengig utvalg får oppgaven med å granske pensjonsskandalen, etter at Riksrevisjonen har avdekket urettmessige millionutbetalinger til tidligere politikere, skriver Dagsavisen.

Det skjer samtidig som et offentlig utvalg ser kritisk på den kraftige økningen i bruken av granskninger i saker som kanskje heller burde havnet i retten.

– Om gransking er aktuelt i saken om stortingspensjoner, vil jeg ikke begi meg ut på noen vurdering av. En offentlig gransking, en Økokrim-etterforskning eller eventuelt begge deler kan vel være aktuelt, sier advokat Harald Stabell til Dagsavisen.

Stabell er leder av advokatforeningens strafferettsutvalg og sitter i Eidesen-utvalget som gjennomgår hvilke oppgaver og rettslige status granskingskommisjoner skal ha.

– Granskingskommisjoner er bedre egnet til å kartlegge hva som har skjedd av systemfeil eller tekniske feil før ulykker enn feil og ansvar i andre forhold. Da beveger man seg inn i forhold som vanligvis vil være en politisak, sier Stabell.

Stabell legger ikke skjul på at han følger pensjonsskandalen på Stortinget med interesse.

– Saken er interessant i forhold til systemet, tilliten til politikerne og enkeltpersoners rettssikkerhet, sier han.