Pensjonsskandalen

Vi regner med at eksterne granskere snarest blir trukket inn for å se på Stortingspensjonene. Da bør man også se på ventelønnsordningene og andre ordninger stortingsfolk har når de slutter på Stortinget eller når de ikke blir gjenvalgt. Her er det også spesialordninger som lukter dårlig. Selvsagt kan man si at stortingsyrket er et "farlig" og "utsatt" yrke, men sannelig finnes det også mange andre yrker som er det. Likhet for loven må gjelde - også for stortingsfolk så vel som for andre folk.

 

"Bukken og havresekken" - ja, det har ikke manglet på beskrivelser for det som så langt har vært situasjonen. I tillegg har hele styringssystemet rundt pensjonene vært spesiell. Man har riktignok et pensjonsstyre i Stortinget, men de har så langt fra fått alle saker. Administrasjonens behandling av disse sakene må også vurderes.

Nå begynner stortingspolitikerne å få en anstendig lønn. De har rikelig med fritid. Det at de til tider jobber døgnet rundt må Stortinget og Regjeringen se nærmere på. Vi har sett at det er gjort helt håpløse vedtak langt ute i nattetimene som man først har ant konsekvensene av senere. Det må være mulig å planlegge slik at man får en jevnere arbeidsbelastning.

Et hovedproblem for demokratiet er kanskje alle "broilerne" som nå tar over mer og mer av det politiske miljøet. Mange av dem mangler en viktig egenskap - nemlig sunt bondevett. Hadde de hatt mer av det ville nok mange synspunkter blitt noe annerledes. Mange av disse broilerne opptrer så skråsikkert at man kan bli brydd.

Men tilbake til pensjonssaken. Har noen urettmessig fått utbetalt penger - må de tilbakebetales. Skulle de ha sonet like lenge som tilfeldige nordmenn som har fått noen kroner for mye utbetalt av NAV-systemet, ville det være noen som ville bli innsatt for livstid.