Fremgang for de rødgrønne i ny måling

Alle de tre rødgrønne partiene går fram i en ny meningsmåling. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV) sier målingen viser at valgseier er mulig.

 

Men det er fortsatt et stykke fram til rent flertall for regjeringspartiene: Samlet får Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet 44,5 prosent i august-målingen Synovate har gjort for Dagbladet.

Ap får 28,2 prosent og går fram 1,4 prosentpoeng fra en tilsvarende måling i juni, SV bykser fra 7,1 til 9,2 prosent og Sp fra 6,3 til 7,1 prosent oppslutning.
Høyre taper 2,4 prosentpoeng til 17,3 prosent, mens Fremskrittspartiet ligger stabilt fra forrige måling på 23,3 prosent.

Seier mulig
Stoltenberg gleder seg over å lede landets største parti og en rødgrønn fremgang:

- Siden forrige måling har vi halvert forspranget de borgerlige partiene har hatt. Meningsmålinger vil fortsette å svinge framover. Men denne målingen viser at rødgrønn valgseier også i 2009 absolutt er innen rekkevidde, sier han til Dagbladet.

Finansminister og SV-leder Halvorsen er også entusiastisk:
- Det kommer til å bli en politisk kamp fram til valget, om verdier og veivalg for framtida. Det er klart at vi har en kjempejobb å gjøre, men denne målingen viser at det er mulig å vinne, sier hun.

Frp-koden
Fremskrittspartiet har svingt seg høyt på en rekke meningsmålinger de siste månedene, ofte over 30 prosent oppslutning og flere ganger landets største parti.

Men i Synovate-målingene for Dagbladet er oppslutningen om Frp forbausende stabil: 23,4 prosent i juni og 23,3 prosent i august.

Noe av forklaringen kan ligge i metodeforskjeller, sier Håkan Kavli i Synovate:
- Ulikt tidspunkt for målingene, ulike datainnsamlingsmetoder og ulike estimeringsmodeller mellom instituttene gjør at resultatene kan bli forskjellige, sier han.

Blant annet spørres folk om hva de stemte ved forrige valg. Denne opplysningen brukes for å vekte partienes oppslutning i målingen. Her korrigerer Synovate for at folk av og til husker feil.

- Hvis vi ikke korrigerer for dette, blir beregningen av oppslutningen for Frp for høy, sier Kavli.