Stor økning i bankenes rentemargin

Bankenes rentemargin økte sterkt siste kvartal til det høyeste nivå siden 4. kvartal 2005. Utlåns- og innskuddsrentene i bankene økte mindre enn pengemarkedsrenten, melder SSB.

Den gjennomsnittlige utlånsrenten i bankene økte med 0,41 prosentpoeng, til 7,41 prosent, mens bankenes innskuddsrente bare steg med 0,28 prosentpoeng, til 5,04 prosent i 2. kvartal 2008. Rentemarginen økte dermed med 0,13 prosentpoeng, til 2,37 prosent.

Rentene i bankene økte mindre enn pengemarkedsrenten (NIBOR) som økte med 0,48 prosentpoeng i 2. kvartal. Bankene justerte sine rentesatser på innskudd og utlån for økningene i styringsrenten i mars 2008 og i noen grad for økningen i styringsrenten 28. mai, mens virkningen av renteøkningen 25. juni først vil reflekteres i tallene for 3. kvartal.

Bankenes samlede rentemargin falt i perioden 2004- 2006, men har økt i 2007 og 2008. Et flertall av bankene økte rentemarginen i 2. kvartal i år.

Bankenes utlånsmargin (marginen mellom bankenes utlånsrente og NIBOR-renten) falt med 0,07 prosentpoeng i 2. kvartal 2008, etter en økning i de to foregående kvartalene. Tilsvarende marginer for nedbetalingslån og rammelån med pant i bolig falt med henholdsvis 0,15 og 0,12 prosentpoeng, til 0,22 og 0,04 prosent i 2. kvartal 2008. Bankenes innskuddsmargin (differansen mellom NIBOR og innskuddsrenten) økte med 0,12 prosentpoeng.

Renten på innskudd fra lønnstagere økte i 2. kvartal totalt med 0,19 prosentpoeng, mot en økning på henholdsvis 0,37 prosentpoeng for innskudd fra ikke-finansielle private foretak, 0,36 for innskudd fra kommuneforvaltningen og 0,42 prosentpoeng for innskudd fra ikke-finansielle offentlige foretak.

Transaksjonskonti omfatter betalingsordninger, som det kan foretas betalinger fra uten at det påløper andre kostnader ved betalinger enn vanlige transaksjonsgebyrer. Den gjennomsnittlige renten på transaksjonsinnskudd fra lønnstagere var omtrent uendret fra 1. til 2. kvartal 2008, mens vel en tredel av bankene hadde nedgang i renten på transaksjonsinnskudd fra lønnstagere. En forklaring på nedgangen i renten på transaksjonsinnskudd fra lønnstagere kan være utbetaling av feriepenger og skattepenger til lønnskontoer med lav rente. En annen forklaring kan være at noen av bankene kompenserer lavere gebyrer med lavere renter på lønnskonto og justeringer i rentetrappene på transaksjonskonti. Renten på transaksjonsinnskudd fra lønnstagere har endret seg mindre enn renten på andre innskudd i den perioden vi har data for.

Lavere renteøkning i kredittforetakene og i de statlige låneinstituttene
I 2. kvartal 2008 økte renten på utlån i alt noe mindre i kredittforetakene og i de statlige låneinstituttene enn i bankene. Lavere renteøkning i kredittforetakene enn i bankene kan blant annet ha sammenheng med overføringer av porteføljer av boliglån med flytende renter fra banker til kredittforetak (i samme konsern/gruppe), blant annet i forbindelse med det nye regelverket for obligasjoner med fortrinnsrett. Dette har medført en nedgang i andel utlån med fast rente hos kredittforetakene.