Hamar rådhus sprekker

Det nye rådhuset i Hamar, som sto ferdig i 2002, har lenge hatt noen truende sprekker som man nå mener å ha funnet årsaken til.

Rådhuset er blitt påført en del skader i form av sprekker i vinduspartier, gulv og vegger, heter det i en pressemelding fra kommunen.

Verst har det vært i trapperom og overgang mellom diagonalbygget (kontorblokka) og det kjegleformede salbygget. Frem til nå har antagelsene gått ut på at dette skyldes svelling av den skifrige bergarten som huset er bygget på.

Så vel geoteknisk som byggeteknisk ekspertise har vært engasjert av kommunen til å vurdere skadeårsakene. Nå har Reinertsen Engineering konkludert med at skadene både skyldes den svellende bergarten - og for lite armering i en av rådhusets hovedbjelker. Denne bjelken ligger i husets 5. etasje, over det store vinduspartiet mellom diagonalbygget og salbygget.

Feilarmeringen fører til at krefter fra tak og gulv i denne delen av rådhuset blir overført til underliggende og tilstøtende deler på en utilsiktet måte, noe som fører til sprekker i vinduer, vegger og dekker. Reinertsen anser ikke at det er umiddelbar personfare forbundet med å bruke rådhuset, men de anbefaler at omtalte bjelke og dekker mot salbygget blir midlertidig støttet opp. Dette arbeidet vil bli utført i løpet av denne uka. Arbeidet med å finne en permanent utbedring vil bli startet umiddelbart, og Reinertsen har her kommet med noen forslag til måter å gjøre dette på, ett forslag er å forsterke veggen mot salbygget med permanente søyler og en avlastende bjelke oppunder dekket i 4. etg.

Hamar Rådhus var ferdig bygget i 2001. Entreprenør var Martin M Bakken. Huset er tegnet av Snøhetta, og konsulent for byggeteknikk har vært Norconsult, Hamar.

Hastepressekonferanse

Det var onsdag ettermiddag at Hamar kommune innkalte til en hastepressekonferanse for å orientere om saken.

Det var rådmann Svein M. Skaaraas som møtte pressen. Det er store oppslag om saken i dag både i Hamar Arbeiderblad og i Hamar Dagblad. Tidligere onsdag var det allmøte for de ansatte i rådhuset. Det jobber 264 personer i huset.Helt siden rådhuset åpnet har det vært setningsskader, men alle trodde at dette skyldes setninger i grunnen under selve rådhuset.

Nå har Reinertsen Engineering kommet med 48-siders rapport som selvsagt også påpeker problemene i grunnen. Men i tillegg avdekkes det problemer med en bjelke som bærer gulvet i fjerde etasje. Den er ikke rett dimensjonert. Dette har ført til nedbøyninger som igjen har ført til skader andre steder i bygget.

I rapporten heter det at når alle sikkerhetsmarginer er trukket fra ligger kapasiteten helt på grensen til brudd. Da har man ikke regnet med snølast. Når bjelken ikke har kollapset skyldes det at andre bygningselementer har avlastet bjelken, heter det videre.

Allerede i går ettermiddag var det folk fra Martin M. Bakken inne i huset for å sette opp stålstenger for å avlaste og styrke bygget. Det er ingen fare for de ansatte i huset blir det understreket. Nå jobbes det for å finne en varig løsning.

Ellers snakker mani kommunen ikke om skyld, ansvar og forpliktelser foreløpig. Kommunen ønsker ingen juridisk drakamp i rettsalen. Men man er innstilt på å finne den fornuftig kostnadsdeling.

Hamar Rådhus er et viktig signalbygg. Det har fått mange priser. Det gjelder også Byggeindustriens kvalitetspris. Nå syv år etter kommer så denne saken.   

Daglig leder Svein Tollersrud i Martin M. Bakken sier at de har vært inne i bygget for å sette opp midlertidige forskalingsstøtter under den aktuelle bjelken som er kommet i fokus. Ellers vil bedriften nå studere den rapporten som er kommet. Noen ytterligere kommentarer vil han ikke gi før han har lest rapporten grundig.