Sjølyststranda A1

Sjølyststranda A1

Sted: Skøyen, Oslo
Prosjekttype: Nybygg
Entreprisekostnad eks mva: 200 mill kroner
BRA: 16.250 kvm
Byggherre: Veidekke Eiendom og Sjølyststranda Eiendom
Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør
Byggeledelse: OBOS Prosjekt
Arkitekt: LPO arkitektur & design
Landskapsarkitekt: Grindaker
Rådgivere: RIB og bygningsfysisk prosjektering (RBFY): Multiconsult - RIV: DeltaTek - RIE: EL Design og ÅF-Consult - RIBr: Norconsult - Kontr.ing. brann: Multiconsult - Kontrollerende ing.brann A3/A1: NBC NEAS Brannconsult
Underentreprenører og leverandører: Rivning og gravearbeider: Dokken - Fundamentering: Kynningsrud - Armeringsleve.: Fundia Armering - Armering: Armeringsentralen og Armeringsservice - Betongelementer: Spenncon - Plattendekker: Betong produkter - Kjerneboring og saging: Betovent - Stålarbeider: Dag Christensen og Åkrene Mek. Verksted - Taktekking: Icopal Tak Øst - Maler: Follo Malermesterforretning og as Maler Service - Gulv: Intep - Parkett: Bo Andrén Norge - Murarbeid: Murus - Pussystem: Sto Norge - Flis: L. Flis & Interiør - Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkenslager, Storo Blikkenslagerverksted og Sigfred Bentzen - Rørlegger: Oras, avd Bærum - Ventilasjon: Randem & Hubert - Elektro: Lefdal Installasjon - Peiser: Romerike Peis og Varme - Himlinger: Modulvegger og Nordia Entreprise - Dører: Swedoor - Vinduer A3: Lian Trevarefabrikk - Vinduer: Norgesvinduet Bjørloinduer - Alu-glassfasade, klipset glass: Østlandske Fasadeteknikk - Ståldører: Atlas Industrier - Balkongelementer: Brødrene Østbye - Balkongrekkverk/innglassing: Lumon Norge og Windoor - Prefab trapper: Nor Element - Brannsikring: Thermax - Anleggsgartner: Rennesund - Kjøkken: Sigdal Kjøkken - Søppelsuganlegg: Envac Norge - Kraner montering/demont.: Kranor - Byggvask: Total Renhold 

I løpet av august og september flytter beboerne inn i de 81 leilighetene i den andre delen av bygg A1 på Sjølyststranda på Skøyen i Oslo.

Dermed har Veidekke Entreprenør fullført en utbygging som omfatter 570 leiligheter på til sammen 37.250 kvadratmeter, 2.800 kvadratmeter med forretningslokaler og 850 kvadratmeter med kontorer.

920 millioner kroner
Anleggsleder Håvard Johansen i Veidekke Entreprenør forteller at den bebygde delen av tomten på Sjølyststranda er på 18 mål. – I tillegg omfatter tomten et beplantet uteområde på 18,5 mål som ligger på eget miljølokk som ligger over E18.

Byggene i Sjølysstranda er tegnet av 4 B Arkitekter og LPO Arkitektur & design AS og ført opp i totalentreprise av Veidekke Entreprenør AS. Bygg A1 inneholder 149 leiligheter og noe næringslokaler. Det har en entreprisekostnad på 200 millioner kroner ex mva. De seks byggene i Sjølyststranda-utbyggingen, samt rivning, grunnareider og bygging av miljølokket, har en samlet entreprisekostnad på 920 millioner kroner eks mva. Byggestart for prosjektet var i 2003.

Bygg A1 er innredet og innflyttet i to trinn. De første 68 leilighetene stod ferdige i februar, mens de siste 81 er ferdige nå. Dette bygget er organisert som Skøyentorget borettslag, mens de andre fem byggene er organisert som sameier. Tiltakshaver er Sjølyststranda Eiendom AS, som er eid 50 prosent av Veidekke Eiendom AS og 50 prosent av OBOS Nye Hjem AS.

Vifteformet
Området har en vifteformet utbygging mot sør. Bygg A1 ligger i en bue i den nordlige delen av tomten. Bygget har åtte etasjer over bakkeplan og stenderverk yttervegger og dekker dels av plasstøpt betong og dels av hulldekker. Taket har en kompakt, selvbærende konstruksjon. Fasadene består av luftet hvit puss mot parkrommet i sør og tegl på gatefasaden mot vest. Inne i leilighetene er det hvitmalte flater, eikeparkett på gulv og flislagte bad. Badene er levert som prefabrikkerte baderomskabiner og heist på plass med kran.

Leilighetene varierer fra 32 til 225 kvadratmeter. Kjøperne har hatt mange tilvalgsmuligheter. Den sørvendte beliggenheten og vifteformen gir gode solforhold og god utsikt mot Bestumkilen. Alle leilighetene har terrasser eller balkonger. De er også utstyrt med kabel-TV.

De største utfordringene har ifølge Johansen vært at utbyggingen har vært stor og inndelt i faser, med store logistikkutfordringer. – Det har også vært viktig å ta hensyn til beboerne.

Bjørn Lind i Veidekke Eiendom sier at de sørligste byggene (nærmest sjøen) ble ført opp først. – Det gav minst forstyrrelse for de beboerne som flyttet inn først.

På spørsmål om spesielle løsninger i prosjektet, trekker Johansen frem de prefabrikkerte baderommene, som bidro til raskere byggetid. Lind peker på miljølokket som ligger under grøntområdene på den sørlige del av tomten. – Miljølokket over E18 er en viktig bærebjelke i prosjektet, selv om det gav oss tekniske, økonomiske og politiske utfordringer. I dag er det seks kjørefelt under grøntområdene.

Lind sier at det positive boligmarkedet som har vært de siste årene har gjort det mulig med rask igangsettelse av neste byggetrinn.

Fjernvarme
Leilighetene i A1 har vannbåren radiatoroppvarming basert på fjernvarme. Bygningsfysikere har beregnet U-verdier. Noen av lelilighetene er trykktestet og disse stikkprøvene viste at de er tette. Ifølge Lind vil kombinasjonne av fjernvarme, balansert ventilasjon med varmegjenvinning og tette leiligheter bety at det er god energiøkonomi i leilighetene. Brannsikkerhet er ivaretatt gjennom sprinkling av innglassede balkonger og underliggende parkeringsanlegg. Uteområdene har plener, beplantning og gangveier. Parkering skjer i et toetasjers parkeringsanlegg under bakkenivå med plass til 590 biler.

– Vi hadde også stort fokus på at det skulle være orden og ryddighet mellom hver produksjonssyklus. For å unngå fukt i konstruksjonen brukte vi tak-over-tak på oppføringen av et av byggene. På grunn av A1s buete fasong var det vanskelig å gjøre det på dette bygget. Vi hadde også stort fokus på tidlig ferdigstilling av tak med dertil ekstratiltak for midlertidige løsninger for vannhåndtering i byggeperioden. Vi hadde ingen alvorlige personskader i byggeperioden. Frem til nå har vi gjennomført 230 ukentlige vernerunder. Sorteringsgraden for byggavfall er 63 prosent. Vi hadde stor grad av gjentagelseseffekt mellom byggetrinnene, noe som ga en effektiv byggeprosess.

Ga noe tilbake
Sivilarkitekt Bente Kleven i LPO arkitektur & design AS forteller at bygg A1 avslutter hele Sjølystrandaprosjektet og danner den viktigste fasaden mot det nye gaterummet i nord og knytter hele Sjølystrandaprosjektet til bydelen Skøyen. – Det var derfor viktig å skape en bygning som ikke bare inneholdt ulike type leiligheter, men ga noe tilbake til byen i form av forretninger og andre publikumstilgjengelige lokaler som ville aktivisere og skape liv til gaterummet og de to offentlige plassrummene øst og vest for bygningen. Uten den relativt raske gjennomføringen av det siste bygningsavsnittet A1 ville Sjølystrandaprosjektet fremstått som svært uferdig i mot bydelen på Skøyen. For de beboerne som er flyttet inn i de allerede ferdigstillte bygningene på Sjølystranda sikrer A1 en nødvendig akkustisk skjerming mot Messeveien i nord, samtidig som bygningen skaper en avslutning av det sentrale og største uterommet for beboerne.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

Luftfoto: Helikopterfotograf Terje Løken


Flere prosjekter