Lyderhornslien II

Lyderhornslien II

Sted: Bergen
Prosjekttype: Nybygg
Entreprisekostnad eks mva: 42 mill kroner
Nettoareal: 2500 kvm
Byggherre: NCC Bolig
Totalentreprenør: NCC Construction
Arkitekt: Mette og Morten Molden
Rådgivere: RIB: Sweco Bergen (tidl.Opticonsult) - RIV: VVS Bygg - RIE: Bergen Elteknikk
Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Geosurvey - Grunnarbeider: Magnar Sivertsen - Forskaling: Hansmark - Armering: Macon Bergen - Betongelementer: Con-Form og Multibygg Vest - Fuging elementer: Mjelstad Entreprenør - Ferdigbetong: Nor-Betong - Gulvavretting: Industrigulvspesialisten - Stålkonstruksjoner: Johs. Sælen & Sønn - Tømrer: Byggmester Asbjørn Hitland - Taktekking: Takarbeider - Maler: RSV - Flislegger: Mur & Flisservice - Blikkenslager: Bygg & Ventilasjon - Branntetting: Bergen Brann Teknikk - Vinduer og dører: NorDan - Heiser: Reber Schindler Heis - Byggevarer: Neumann - Kjøkken: HTH Bergen - Mobilkran: VestKran - Riggutstyr: Bautas - Avfall: Ragn Sells - Skilt/fasadeskilt: SEM Sikkerhet 

I Lyderhornslien i Olsvik i Bergen har arkitektfirmaet Mette & Morten Molden AS tegnet og NCC bygget to leilighetsbygg med store gule omramminger i fronten, noe som har gitt byggene særpreg.

Tomten i Lyderhornslien har fjellgrunn. De to byggene er på til sammen 2.500 kvadratmeter og har fire etasjer over bakken og et felles parkeringsanlegg i underetasje.

42 millioner kroner
Prosjektleder Jarle Grønsdal i NCC Construction forteller at byggene har en entreprisekostnad på 42 millioner kroner ex mva. Tiltakshaver er NCC Bolig AS. Byggene er oppført i totalentreprise etter partnering-prinsippet. Byggestart var i mars 2007. Byggene stod ferdige i juli i år.

30 leiligheter
Det er 15 leiligheter i hvert bygg. Størrelsen varierer fra 66 til 115 kvadratmeter. De rimeligste leilighetene ble solgt for 1,9 millioner kroner, mens de dyreste gikk for cirka fire millioner kroner. Grønsdal beskriver standarden som god. – Leilighetene har den standarden folk forventer å finne til den prisen de er solgt for. Alle leilighetene har integrerte hvitevarer, kabel-TV, porttelefon, terrasser (noen har to), meget gode solforhold og meget god utsikt. Alle har også smarthusløsninger. På hvert bygg er det felles takterrasse. Alle terrassene har kuldebrosikringer inn mot bygget. Alle gulv ble støpt ferdige før innredningsarbeidet startet. Byggene er tørket ut med rotoravfuktere for å unngå fuktskader.

Byggene har rektangulær form og bærende konstrukjson av plasstøpt betong. Takene er flate, av betong og tekket med papp. Fasadene består av aluminiumsplater og betong. Platene er behandlet med nanotekniske produkter som gir en meget slett og glatt overflate. Skitt setter seg dermed ikke så lett fast. På terrassene har tredørk vært et tilvalg. Leilighetene i fjerde etasje har hatt tilbud om vedovn og pipe. Inne i leilighetene er det brukt gips, parkett og fliser. I fellesarealene er det systemhimlinger. Fra trappehusene er det rømmningsveier som gir tilgang til turveier opp Lyderhornsfjellet.

Byggetid og logistikk
Grønsdal sier at de to største utfordringene i dette prosjektet var den korte byggetiden og å få til god logistikk. – En annen utfordring var den knappe riggplassen. Vi har også hele tiden tatt hensyn til eksisterende bebyggelse. Fjellet bak byggene er sikret med mellom 200 og 250 bolter og nettsikring. Vi engasjerte en geolog som undersøkte fjellet før byggearbeidet startet, etter sprengning og etter at anbefalte sikringstiltak var utført.

Leilighetene har elektrisk oppvarming. Før overlevering ble alle leilighetene trykktestet og har sertifikat for dette. Det er balansert ventilasjon (med varmegjenvinning) i alle leilighetene. Byggene har hvert sitt felles ventilasjonanlegg, og ikke individuelle aggregat i hver leilighet. Dette er ifølge anleggsleder Øystein Kvamme i NCC plassbesparende. – Behovet for innkassing blir mindre i leilighetene. Anlegget gir likevel rom for den styring beboerne ønsker. Brannsikring er utført med brannceller. Takhøyden på 2,74 meter er med på å gi et godt inneklima.

Standardblokker
Valget av betong og aluminium gir tilnærmet vedlikeholdsfrie fasader.
Nanobehandlingen øker dette ytterligere. I uteområdene er det ferdigplen, trær, kantsteiner og elvestein. En bekk i fjellet bak byggene er bevart og lagt i en kulvert nesten på bakkeplan.

Grønsdal sier at prosjektet i Lyderhornslien har gitt NCC økt kompetanse.

– Byggene kan bli standardblokker for denne typen terreng. Vi har gått grundig gjennom prosjektet på forhånd for å komme frem til funksjonelle og kostnadseffektive løsninger.

Fornøyd arkitekt
Sivilarkitekt Morten Molden sier at den største arkitektoniske utfordringen var situasjonsplanen. De opprinnelige byggene ble omprosjektert for å kunne plasseres helt inntil den bakre fjellveggen.

Molden gir ros til Grønsdal og NCC for en god plan- og byggeprosess
og godt utført arbeid. – Jeg synes prosjektet har kommet i mål på en god måte. NCC har gjort en veldig god jobb og vært en grei byggherre. Grønsdal har gjort en kjempejobb og var meget lett å diskutere detaljer med. Som arkitekter er vi fornøyd med den gule portalen på byggene, som gir byggene identitet.

Tekst og foto: Ole Harald Dale 


Flere prosjekter