Akersgata 64 - 68

Akersgata 64 - 68

Sted: Oslo
Prosjekttype: Rehabilitering/nybygg næringsbygg
Kontraktssum eks mva: Ca 300 mill kroner
BTA: 22.000 kvm
Byggherre: Høegh Eiendom
Prosjektledelse for byggherre: Aase Byggeadministrasjon
Totalentreprenør: BundeBygg
Arkitekt: MAP Arkitekter
Rådgivere: LARK: Østengen & Bergo - RIB: Siv. Ing Will Arentz - RIE: ECT - RIV: Norconsult - RIBR, RIG, RIA: Multiconsult - VVS: Deltatek
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Smefa Entreprenør - Parkett: Parkettpartner - Glass og glassfasader: Profilteam - Ventilasjon: Randem & Hubert - Persienner: SolCom - Hulldekker: Spenncon - Flislegger: Stryken & Gulbrandsen - Dører: Sve-Nor - Lås/beslag: TrioVing - stålbæringer: TT Stålmontasje - Branntetting: Vestfold Brannsikring - Minikjøkken: HTH Prosjektavdeling - Anleggsgartner: ISS Landscaping - Gulvbelegg: Kjærnsmo - Tårnkraner: Kranor - Elektro: Lefdal Installasjon - Flisleverandør: L-Flis & Interiør - Foldevegger: Miljøvegger - Flislegger: Mjøndalen Mur & Puss - Kontorvegger: Moelven Nordia - Glassvegger: Nordia - Riving: Norprodukter - Miljø - Maler: Alliero - Taktekking: Alltak - Rør: BA Rør - Gulvavretting: Betongmann - Karuselldører: BoonEdam - Branngardiner: BVS Brannvernsystemer - Systemhimling: Bygg og Akustikk Montasje - Mur og puss: Bygg og Mal - Kjerneboring: TH Anlegg - Blikkenslager: DP Kobber- og blikkenslager - Steinkledning og steinarbeider: Ellingard Naturstein - Vegger, bjelker og trapper: Con-Form 

De nye byggene til NAV – Arbeids- og velferdsdirektoratet i Oslo imponerer både over og under bakken.

Totalentreprenør BundeBygg har tidligere utført flere vellykkede entrepriser for byggherre Høegh Eiendom. I Akersgata 64 – 68 i Oslo var tidsaspektet kort og usikkerhetsmomentene såpass mange at en samarbeidsentreprise ble inngått. Høegh Eiendom, BundeBygg og arkitektkontoret MAP Arkitekter AS hadde samtidige prosesser vedrørende prosjektering mens riving av eldre bebyggelse pågikk. – Vi måtte ha de siste avklarende møter med bruker NAV, samtidig som vi jobbet med offentlige søknader. Byggherre Høegh Eiendom var med oss hele tiden, for at vi skulle holde tritt med fremdriften vi måtte ha, sier arkitekt Guy Tchudi-Madsen hos MAP Arkitekter.

Totalt har prosjektet et areal på ca 22.000 kvm, inkludert et treningssenter og parkeringsanlegget. Det inneholder også de fleste elementene når det gjelder krevende byggevirksomhet. Omfattende riving, fullstendig rehabilitering, et nybygg samt komplisert grunnarbeid og tunneldriving.

Et nytt og to rehabiliterte
Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) hadde inngått en langsiktig leieavtale med Høegh Eiendom, og var således på plass hele tiden med sitt treningssenter. Rokering av arealer medførte midlertidig flytting, før SiO kunne flytte inn i nye lokaler under bakken. Den eksisterende hjørnebygningen Akersgata 68 har ikke ny fasade, men fullstendig ny innmat og nye vinduer. Hjørnebygningen Akersgata 64, med Deichmann som nærmeste nabo, er også oppgradert innvendig, i tillegg til å få ny fasade i glass og stein. Mellom disse lå det tidligere en etasjes bygning, som huset bilheiser ned i parkeringskjelleren. Her er nå Akersgata 66 satt opp, et bygg på 3.000 kvm.

– Nybygget i Akersgata 66 er hjertet i prosjektet, der inngangspartiet og resepsjonsområdet sammen med det overhengende galleriet åpner bygget, forklarer arkitekt Guy Tchudi-Madsen om NAVs nye hovedkontor i Akersgata i Oslo. Bak den innbydende kantina er det i bakgården anlagt ny konferansedel, med et auditorium med 150 sitteplasser. Kantinedelen har en lys, vennlig atmosfære, med utsyn og utgang til en beplantet hage.

Løsmassestabilisering i tunnelen
Schandorfs Plass, som ligger mellom NAV–byggene og Trefoldighetskirken, hadde tidligere en usjarmerende oppgave, idet den i flere år huset parkeringsplasser og nedkjøring til bilheisen. Å kombinere en garasjeinnkjøring med en byplass lot seg vanskelig gjøre.

– Å beholde bilheisene var overhodet ikke noe tema. Nedkjøring til parkeringskjeller måtte løses på en annen måte, ellers ville det bli umulig å rehabilitere Schandorfs Plass og fullføre den delen av kontrakten, forklarer Jan J. Stordal, avdelingssjef rehabilitering i BundeBygg.

Løsningen ble å tenke helt nytt. Høegh Eiendom besitter også Akersgata 73, som kunne huse både innkjøringsrampe og tunnel fra sin underetasje. Ulempen var at nr. 73 ligger på den andre siden av Akersgata. For å unngå total stenging, ble det besluttet å drive en tunnel under en ofte svært trafikkert Akersgate. Med erfaring fra gruvedrift i Sulitjelma burde Fjellservice SWA være skikket til tunneldrift midt i Oslo. De har spesialisert seg på mindre tunnelprosjekter og fjellsikringsoppgaver. Den vesentligste utfordringen her var løsmasser øverst i tunnelprofilen, kombinert med tung trafikk over. I begynnelsen av tunnelen var det kun 2 meter opp til banedekket.

– Det ble boret systematisk inn seks meter lange Ischebeckstag som vi pumpet sement gjennom. Vi bygde en utstøpt betongtunnel ved hjelp av sprøytebetong som var armert med stag og Pantex gitterbue. Da fikk vi en bærende kontur i forhold stål og betong. Vi boret og sprengte med ladninger opp i mot 60 kilo, riktignok med reduserte størrelser og ladninger. Det var kun et mindre uhell uten at det var noen fare for oss eller publikum. Det hadde ikke noe med sprenging å gjøre, men et innsig i tunnelen. Da det var en meter til gjennomslaget på den andre siden, opplevde vi at stag og sement som var kjørt inn som forsterking fra oversiden ikke fungerte 100 prosent som tetting. Men ved å spyle med vann og påføre et ekspanderende kjemisk tetningsmiddel, ble det tett, forteller eier og daglig leder i Fjellservice SWA, Per Gunnar Skotåm. – På grunn av kompleksiteten tok jobben litt tid, normalt klarer vi å drive 27 meter på to dager. Her måtte det fire mann til i nesten fire måneder. Multiconsult var rådgivende konsulenter og leverte en svært god arbeidsbeskrivelse, avslutter han.

Snedige og fornuftige arkitektoniske løsninger måtte til når opptil 500 NAV-ansatte og infrastruktur skal på plass på forholdsvis liten grunnflate. Imponerende løsninger som dessverre ikke er fullt synlig utenfra. Det var trangt i forhold til naboeiendommene og grunnarbeidene i forbindelse med nybygget krevde sitt. Saging med wire ble en del av løsningene, som en del av utgravingen for å etablere kjeller i tre etasjer. Nederst er det nå to parkeringsplan med en rotunde – påkjøringsrampe – mellom disse. Over, men fremdeles på kjellernivå, ligger SiOs spinningsal og treningssenter. Øverst ligger altså auditoriet.

– For å få plass til kanaler i kjelleren som skulle opp i flere sjakter, fantes ingen annen løsning enn å grave ut grøfter med diameter på 140 cm i kjelleren. Våre folk har gjort en kjempejobb med kjerneboring for å få plass til de nye tekniske anleggene, og har klart å få til veldig diskrete løsninger, sier Stordal.

Tekst og foto: Trond Joelson 


Flere prosjekter