Pilestredet Park 11 og 13

Pilestredet Park 11 og 13

Sted: Oslo
Prosjekttype: Rehab
Entreprisekostnad eks mva: 135 mill kroner
Bruttoareal: 17.000 kvm
Byggherre: Pilestredet Park Invest
Totalentreprenør: Betonmast Bygg
Byggeledelse: StorOslo Prosjekt
Arkitekt: Solheim + Jacobsen arkitekter
Rådgivere: RIB: SBG og Kjell Ludviksen - RIV: AJL - RIE: Mingar Consult - RIAku: Real Akustikk - RIBr: Egil Berge
Underentreprenører og leverandører: Rivning: Terje Østdal - Stål: Skaar Industrier - Tømrer, åttende etasje, bygg 12: Thomas Ingemann Brasen - Takleverandør: Icopal Metall Øst - Taktekking: Follo Bygg & Eiendom - Maler: Agnemyr - Sparkling og parkett/Montering av dører: Prøven Handel - Betongarbeid: ØVB Lågen - Fliser: Vikingentreprenør - Rørlegger: BA Rør - Ventilasjon: Haaland - Elektro: Centrum Elektriske - Brannsikring + lev. ståldører: Firesafe - Vinduer: NorDan og Norvest Vinduet - Montering av vinduer: NC entrepenør - Dører: Diplomat Prosjekt - Heiser: Elevator - Stillas: Bygg Stillas l Lastetårn: Bautas - Utførelse ICA-butikk: City Rør, BE-Elektro, Randem & Hubert og Chonica - Balkongelementer: Opplandske Betongindustri 

Betonmast Bygg AS har rehabilitert og bygget om tre bygg med en samlet grunnflate på 17.000 kvadratmeter i Pilestredet Park i Oslo.

Teknisk direktør Peter Sandrup i Betonmast Bygg forteller at det ene bygget er fra 1941 og de andre fra 60-tallet. – Både utvidelse av heissjaktene, slik at vi fikk heiser av dagens standard, og funksjonsendring fra næring til bolig har vært krevende. I bygget fra 1941 fikk vi dessuten mange overraskelser. De to byggene rommer nå leiligheter, næringslokaler, en barnehage og et parkeringsanlegg.

135 millioner kroner
Rehabiliteringen har hatt en entreprisekostnad på 135 millioner kroner ex mva. Tiltakshaver er Pilestredet Park Invest. Arbeidene er tegnet av Solheim + Jacobsen arkitekter og utført i samspillskontrakt av Betonmast Bygg. Arbeidet med parkeringsanlegget startet sommeren 2006. Boligene stod ferdige i mars i år, mens næringslokalene ble tatt i bruk i sommer.

112 leiligheter
Byggene rommer 112 leiligheter, som varierer fra 40 til 119 kvadratmeter. Sandrup beskriver standarden som høy, med blant annet italienske kjøkken og smarthusløsninger. Leilighetene er solgt til mellom 50.000 og 55.000 kroner per kvadratmeter. Nesten alle leilighetene har terrasser eller balkonger. Takleilighetene har store takterrasser. Byggenes plassering gir leilighetene meget god utsikt og fine solforhold. Flere av leilighetene er over to etasjer. Næringsdelen er på 2.500 kvadratmeter og består av en Ica-butikk, barnehage og legekontor.

Glassbyggerstein
Byggene har bærende konstruksjon av plasstøpt betong. Takene er flate, med terrasser og tekniske rom. Fasadene består av tegl og av fasadeelementer. På bygget fra 1941 er den store fasaden mot Ullevålsveien og kortfasaden mot Stensberggasten beholdt i tilnærmet original tilstand. Begge disse fasadene har innslag av glassbyggerstein. Fasaden inn mot Pilestredet Park er fornyet og har fått et stort glassutbygg. Innvendig er det brukt gips i vegger og i nedforete himlinger, parkett på gulv og fliser på bad.

Anlegggsleder Øyvind Øveraas forteller at rehabiliteringsarbeidet er utført i henhold til miljøoppfordringer fra Statsbygg, noe som har gitt retningslinjer angående materialer og energiløsninger. De gamle trapperommene er bevart i original stand.

Bygget fra 60-tallet har nå vannbåren varme basert på fjernvarme, mens bygget fra 1941 har elektrisk oppvarming. Leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Byggene er delvis sprinklet. Et sted der det er åpnet en seksjonsvegg for å gi utsikt er det montert skjulte 120 minutters fallporter mot naboene.

Selvrensende glass
Materialvalg er gjort ut fra et ønske om enkelt og rimelig vedlikehold. Der det er vanskelig å komme til for å vaske vinduer er det brukt selvrensende glass. Det er god tilkommelighet for å utføre vedlikehold på tekniske anlegg. Sandrup sier at arbeidene i Pilestredet Park er utført uten fraværs-skader.

Ifølge Sandrup har prosjektet vært veldig lærerikt for Betonmast Bygg. – Dette har vært et komplisert prosjekt og vi har
fått mye kunnskap om både rivning og oppbygging.

Innpassing av planløsninger
Sivilarkitekt Gunnar Solheim i Solheim + Jacobsen arkitekter sier at en av firmaets største utfordringer har vært innpassing av gode planløsninger av leiligheter, barnehage, kontorer og forretning innenfor de fysiske rammene av eksisterende bygg med dets bærevegger, vertikalkommunikasjoner, fasader osv. – Optimalisering av leilighetssammensetning og størrelser innenfor reguleringsplanens rammer (leilighetsfordeling, krav til gjennomgående leiligheter etc.) har også vært utfordrende. Det samme gjelder utforming av nye fasadeelementer; balkonger og glasskarnapp.

Tekst og foto: Ole Harald Dale 


Flere prosjekter