Teknologisenteret

Teknologisenteret

Sted: Straume, Fjell kommune
Prosjekttype: Nybygg
Totalkostnad/entreprisekostnad eks mva: 103 mill / 95 mill kroner
Bruttoareal: 7.800 kvm
Byggherre: Ulveseth Eiendom
Totalentreprenør: Brødrene Ulveseth
Arkitekt: Arkitektkontoret Vaardal-Lunde
Rådgivere: RIB: Siv.ing Bjarte Fyllingen - RIV: Sigvart Ellingsen - RIE: Tekno Consult - RIBr: Conradi

Underentreprenører og leverandører: Betongelementer: Con-Form Bergen - Hulldekker: Spenncon - Bjelker: Peikko - Steinfasader: Sognes Bygg - Smedarbeider: Johs Alsaker Eftf - Tømrer: Åsane Byggmesterforretning - Taktekking: Takarbeid - Glass: Bergen Glass og Fasade - Maler: Lønningen & Nilsen - Rørlegger: Sartor VVS - Ventilasjon: Bergen Air - Elektro: Torsvik Elektriske - Innredning: Moelven Nordia - Auditorium: SKEIE - Vegger: Askøy Montasje Team - Storkjøkken: Bergen storkjøkkensenter - Trapper og rekkverk: Bjartmar Rinde - Sprinkling: Brann & Sprinklerteknikk - Brannsikring: Firesafe Bergen - Heiser: Ing. Stein Knudsen - Anleggsgartner: Anleggsgartnermester Askeland - Asfaltering: Lemminkainen - Avfallsbehandling: Veolia Miljø Gjennvinning

I Straume Næringspark i Fjell kommune i Hordaland har Brødrene Ulveseth AS ført opp et kontorbygg på 7.800 kvadratmeter.

Bygget er leid ut til lokale teknologibedrifter, flere av dem arbeider innen olje, shipping og offshore-teknologi. Bygget har derfor fått navnet Teknologisenteret.

Fire fløyer
Tomten er på 10 mål og dels sprengt og dels fylt ut. Bygget er på 7.800 kvadratmeter. Det har en hovedfløy i nord-sør retning og tre sidefløyer mot vest. Hovedfløyen er på fire etasjer, mens sidefløyene har tre etasjer. Prosjektleder Terje Landro i Brødrene Ulveseth forteller at bygget har en totalpris på 95 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Straume Teknologisenter AS. Bygget er tegnet av sivilarkitekt Lasse Nøstvold i Arkitektkontoret Vaardal-Lunde. Det er bygget i totalentreprise. Byggestart var i månedsskiftet januar/ februar 2007. Det stod ferdig i august i år.

I tillegg til kontorer, mest cellekontorer, men også noe landskap, rommer bygget resepsjon, kantine og et auditorium med 130 sitteplasser. De fleste kontorene er på cirka ti kvadratmeter. Når hele bygget er tatt i bruk vil det arbeide cirka 300 mennesker i det. Utenfor bygget er det 240 parkeringsplasser.

Elementbygg
Bygget har plasstøpt kjeller og bærende vegger av betongelementer. Det er brukt både hulldekker og plasstøpte etasjeskillere. Takene på de fire fløyene er flate og tekket med Derbigum. Fasadene består av glass, malte betongelementer, lys granitt og isolerte elementvegger i stål. Innvendig er det stendervegger i gips og store kontorvegger i glass.

Treinnredningen er i bjørkefiner. Det er mulig å bygge på bygget senere.
Landro sier at de største utfordringene har vært å få
leveranser i rett tid, mange tunge løft og den værutsatte tomten. – Byggingen har likevel gått greit. Vi brukte mobilkran til å løfte elementene på plass. Det mest spesielle i bygget er fasadene og den omfattende bruken av glass i kontorlokalene.

Vannbåren
Bygget har vannbåren oppvarming via radiatorer. Oppvarming av vann skjer nå i elektrokjel, men senere kan naturgass tas i bruk som energikilde. Alle fløyene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Solavskjerming ligger i glassrutene. Bygget er fullsprinklet. Hele bygget har fibernett. Sentral driftskontroll sørger for effektiv drifting av bygget.

Det er lagt opp til at det skal være lett å oppgradere tekniske installasjoner.

Under byggingen ble det praktisert rent bygg. Formann Vidar Foldnes sier at siden de bærende konstruksjonene er av betongelementer var renholdet enkelt. Det var ingen fraværsskader under byggingen. Sorteringsgraden for byggavfall var på 72 prosent. Det ble sortert i tre, metall, plast, gips, papp og restavfall. Landro sier at prosjektet har gitt verdifull kompetanse innen logistikk. – Vi har også lært mye om forholdet til leietakere, blant annet at vi bør få kjappe avklaringer på kundenes valg.

Kjekt prosjekt
Sivilarkitekt Lasse Nøstvold i Arkitektkontoret Vaardal-Lunde forteller at hovedoppgaven var å tegne et bygg som gjenspeilet hvilke aktiviteter som skal foregå i det. – Vi har laget et tidløst og kraftfullt bygg, som også skal være funksjonelt i forhold til endringer hos leietakerne. Dette har vært et usedvanlig kjekt prosjekt. Stemningen i prosjekteringsgruppen var meget god. Det har også vært en fornøyelse å samarbeide med Brødrene Ulveseth.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter