Skøyenhagen

Skøyenhagen

Sted: Skøyen, Oslo
Prosjekttype:Nybygg
Entreprisekostnad eks mva: 300 mill kroner
Bruttoareal: 20.000 kvm
Byggherre: Skøyenhagen AS
Totalentreprenør: BundeBygg
Prosjektleder: Stor-Oslo Prosjekt
Arkitekt: Arcasa arkitekter
Landskapsarkitekt: Bar Bakke
Rådgivere: RIB og rådgiver bygningsfysikk: Multiconsult - RIB - Prefab: Contiga - RIV: GK Norge (vent) og Mercur (rør) - RIE: Bravida - RIAku: Brekke & Strand Akustikk - RIBr: NBC NEAS Brannconsult
Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Håkanes Maskin - Peling: Kynningsrud Fundamentering - Kjerneboring: Bjørnar Kristiansen - Armering: Fundia Armering - Betongelementer: Contiga - Ferdigbetong: Skedsmo Betong - Gulvstøp: Betongman - Stålarbeider: Stefan Hermansen Montasje og Riveteknikk - Gipsvegger: Noveta - Taktekking: Østlandske Tak og Membran - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Dører: Swedoor - Glass- og fasader: Profilteam - Maler: Team Opti-mal Rehab og Bygg og Mal Oslo - Mur og pussfasader: Mjøndalen Mur & Puss - Fasadeplater: Formica Norge - Gulvlegger: Ragnar Andersson - Parkett: Stig’s Salg & Montasje - Flisleverandør: T. M. Bergersen - Himlinger: Modulvegger - Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri - Rørlegger: Mercur - Ventilasjon: GK Norge (byggetrinn 1) og Bjerke ventilasjon (byggetrinn 2) - Elektro: Bravida - Baderomskabiner: Sabin og Part AB (serviceansv) - Balkongrekkverk: Rekon v Trappe- og terrasserekkverk: Eidskog Mekansike Verksted v Brannisolering: Firesafe - Heiser: HK Service - Kjøkken: Sigdal Kjøkken v Låsesmed: Norsk Nøkkelservice v Materialleverandør: Optimera Proff v Tårnkraner: ED Knudsen Maskin - Lift: Cramo - Stillaser, fyring, brakker og rigg: UCO Utleiecompagniet 

Leilighetsbyggene i Skøyenhagen ligger fredelig til avgrenset av trær, Hoffsbekken og andre bygg.

Både en parklignende utforming av deler av uteområdene og det faktum at all parkering skjer under bakken bidrar til den fredelige atmosfæren i dette boligprosjektet.

300 millioner kroner
Prosjektleder Arild Hagaløkken i BundeBygg forteller at tomten har leire i grunnen og at alle de sju byggene står på stålkjernepeler.
Byggene har fem eller seks etasjer og en samlet grunnflate på 15.000 kvadratmeter. I tillegg kommer en parkeringskjeller på 5.500 kvadratmeter.

Utbyggingen har en entreprisekostnad på 300 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Skøyenhagen AS. Byggene er tegnet av Arcasa Arkitekter AS, og ført opp i samarbeidsentreprise av BundeBygg AS. Byggestart var ved mai 06 årsskiftet 2005/2006. Beboerne flyttet inn fra september 2007 til juni 2008.

208 leiligheter
De sju byggene rommer til sammen 208 leiligheter. Størrelsen varierer fra ettroms på 23,5 kvadratmeter til fireroms på 156,5 kvadratmeter. Hagaløkken beskriver standarden som høy. Det har vært mulig med ulike tilvalgsløsninger. Leilighetene har balkonger eller terrasser eller eget avgrenset område på bakkeplan. Solforholdene er gode. Området er barnevennlig og det ligger flere barnehager i nærområdet.
Seks av byggene er tilnærmet rektangulære. Det sjuende er buet.

Parkeringskjelleren er plasstøpt. Over bakken har byggene bærende konstruksjon i stål og hull-dekker. Takene er flate. Fasadene består av tegl, puss og glass (inngangspartiene og balkongene). Inne i leilighetene er det gipsvegger, eikeparkett på gulvene og fliser på badene.

Leilighetene har vannbåren oppvarming via radiatorer, med unntak av badene som har elektrisk gulvvarme. Både balansert ventilasjon (med varmegjenvinning) og takhøyde på 2,6 meter bidrar til godt inneklima i leilig-hetene. Under byggingen ble det praktisert rent bygg. Fasader i tegl og puss og god tilkomst for vedlikehold gir rimelig og effektiv drift av byggene.

Parklignende
Ifølge Hagaløkken har byggingen gått greit, uten de store utfordringene.– Alle prosjekter er likevel lærerike. I dette prosjektet fikk vi nyttig erfaring fra pelingsarbeid.

Uteområdene er bilfrie og deler har en parklignende utforming, med plener, busker, trær og gruslagte gangveier. Hoffsbekken renner på vestsiden av tomten. Sivilarkitekt Marek Grudzienski i Arcasa Arkitekter sier at uteområdene er blitt til i samarbeid mellom arkitekt og landskapsarkitekt. – Vi hadde et ønske om at Hoffsbekken skulle aktiviseres. Det var faktisk også en reguleringsmessig forutsetning. Det er derfor bygget aktivtetsplasser ved bekken. Det er bygget trebenker, en trebru og utsiktsplattform i tre og betong.

Grudzienski sier at den største arkitektoniske utfordringen var den store dybden i lamellene. – Vi måtte utnytte den store dybden slik at leilighetene fikk tilstrekkelig med lys. Størrelsen har også vært en utfordring. Vi fikk dispensasjon fra grensene for bebyggelse slik at vi kunne skape åpne rom på tomten. Jeg synes vi har klart å skape en trygg lomme midt et i urbant område.

Tekst: Ole Harald Dale
Foto: Ole Harald Dale og Trond Joelson 


Flere prosjekter