Fjellsprengningsmuseet – en kulturskatt

Takket være en gjeng gamle entusiaster er det bygget opp et fjellsprengningsmuseum på Lillehammer som Norge kan være stolt av. Men dette har ikke kommet av seg selv. Men anleggsslusker er ikke som andre folk - de gir seg ikke så lett.

 

Byggeindustrien var i sommer med på en festaften av de sjeldne inne i berghallen som museet har inne i fjellet ovenfor Vegmuseet. Det ble en uforglemmelig kveld med god mat og drikke, og med gode og til dels saftige historier. Og selvsagt litt mimring. Det hører hjemme i dette miljøet.

Skår i gleden
Det eneste skåren i gleden kom da man begynte å snakke om den gamle dynamittfabrikken til Dyno utenfor Drammen. De nye eierne har ingen sans for gammel historie, og de vil nå helst jevne den gamle fabrikken med jorden til tross for at det er bygget opp et viktig museum ved anlegget. Dette er også en del av norsk historie som absolutt bør bevares.

Gammel "Bamse"
Da anleggsgjengen skulle kjøres fra hotellet til selve museet, ble det brukt en gammel Volvo "Bamse" buss Vegmuseet har. Dermed var man straks tilbake til de gamle gode dagene. Vi anbefaler alle å ta et besøk til Fjellsprengningsmuseet.

Vi legger ut en billedkavalkade fra besøket og museet her på bygg.no. Noen bilder er tatt av redaktøren, andre av Ole Arvid Flatmark ved Vegmuseet. Noen bilder har vi også fått oversendt fra den gamle Statkraftnestoren Johannes Hope.

Gammelt og nytt
Det var også årsmøte i foreningen og der ble det gjenvalg på formann og nestformann, så Kjell Thoresen er fortsatt den formelle sjef og Jens Paulsrud - sjefen på Vegmuseet er nestkommanderende Ellers er Jarle Gausen det nye styremedlem for Skanska Norge og Knut Liavaag for NCC. Anton Dahl som har gjort en kjempejobb for museet, overlater nå stafettpinnen til andre. Men den skal løpe fort den som skal bære denne pinnen videre.