Rv 70 på Nordmøre kan bli stengt i flere dager

Riksvei 70 på Nordmøre kan bli stengt i flere dager etter raset som gikk søndag kveld. Statens vegvesen vurderer å vannbombe rasstedet i Sunndal. 

Etter raset som gikk på riksveg 70 i Oppdølstranda søndag kveld, har Statens vegvesen i formiddag inspisert rasområdet fra helikopter. Både løsneområdet og lia nedenfor er undersøkt. I tillegg har vi vurdert hva som må utbedres på vegen, skriver vegvesent på sine hjemmesider.

Løsneområdet ligger mellom 400 og 500 meter over riksveg 70. Alt tyder på at ei stor blokk har løsnet og ramla ned i ura før den delte seg i flere blokker. En del av disse har kommet ned på vegen og mange har gått videre ned mot sjøen. Blokka har også ført med seg betydelige masser nedover lia.

Etter at geolog har vurdert løsneområdet er konklusjonen at området ser greit ut. Statens vegvesen har engasjert firmaet Betongrenovering AS til å gå over lia nedenfor løsneområdet og sende ned steiner som ligger utsatt til. Dette arbeidet forventes å pågå resten av dagen i dag og i morgen. Det vurderes også vannbombing av området for å få vaska ned stein og løsmasse.

Steinsprangnettet som er oppmontert ovenfor vegen har fanget opp betydelige masser. På noen korte partier er nettet skadet og må repareres. Alt tyder på at fanggjerdet i betydelig grad har redusert konsekvensene av raset. 

Distriktssjef Jan Arild Johansen i Statens vegvesen sier til NTB at det tidligst tirsdag blir tatt stilling til når veien kan åpnes igjen.
To biler ble truffet av steinraset søndag kveld, og føreren av den ene bilen ligger alvorlig skadd på St. Olavs hospital i Trondheim.
– Veien vil verken vil være mer eller mindre forsvarlig å kjøre når opprensningsarbeidet er ferdig. Bare en lang tunnel på stedet vil gi en permanent, god løsning, sier Johansen.
Ikke sikkerhetskriterier
I Norge har vi ikke akseptkriterier på hva som er sikkert nok. På den aktuelle strekningen har det vært flere hendelser.
– Skal vi bygge en sikrere vei enn dagens, må det bevilges penger til dette, sier Johansen.
Deler av riksvei 70 skal utbedres med bompenger fra Krifast, Kristiansunds fastlandssamband. Johansen sier at dette er helt i den andre enden av riksveistrekningen mellom Krifast og Sunndalsøra. Han sier at det aldri har vært vurdert å bygge en ny, lang tunnel med bompenger.
Det blir nå satt opp en hurtigbåt forbi rasstedet inntil veien blir åpnet for trafikk igjen.