Boligkollaps som fortjent

Han er ikke nådig Kåre Valebrokk i sin kronikk i Aftenposten søndag 24. august. Han refser de fleste i boligbransjen. Det gjelder også entreprenører og utbyggere. Han mener at den situasjonen som nå har oppstått med bom stopp i salget av nye boliger, er et resultatet av uhemmet spekulasjon. Kåre Valebrokk er kjent for sine skarpe penn og tunge, men han har avgjort gode argumenter i sin analyse. I stedet for å gå i forsvar, bør de fleste aktører som nå har problemer, gå i seg selv.

 

Vi ha lenge advart mot den ville utviklingen i boligmarkedet. Når sentral-banksjefen begynte å stramme til, var det bare et tidsspørsmål før det ville gå galt. Problemet er at de fleste som har vært med på dette pyramidespillet, hele tiden har trodd på store gevinster. Men innerst inne visste vel de fleste at dette ville gå ut over noen. Men det var de færreste som trodde at det også kunne ramme dem selv.

Det er hele systemet som i virkeligheten er feil. Før man kan starte på et større boligprosjekt, forlanger bankene at en viss andel av boligene/leilighetene (og det har ofte vært en mindre andel de siste par årene enn før) skal selges før spaden settes i jorden. Problemet i oppgangstider er at en og samme person gjerne kan kjøpe ti leiligheter eller flere i det samme prosjektet. Hans innsats trenger ikke å være mer enn 100 000 kroner. I oppgangstider kan vedkommende selge disse leilighetene lenge før prosjektet er ferdig (ja, de som kjøper kan gjerne selge videre).

Mange spekulanter har tjent vanvittig med penger mens entreprenøren/byggmesteren gjerne kan ha røde tall når regnskapet for byggeprosjektet gjøres opp. Den kjøperen som til syvende og sist flytter inn, har i tillegg fått en alt for dyr leilighet.

Dersom man ikke får kontroll over dette gjennom lovgivningen, vil samme problemet gjenta seg gang på gang vi får en høykonjunktur. Vi har så mange spekulanter og luringer her i landet, som vil kaste seg på en hver oppgang i boligmarkedet. På en måte må disse få det noe vanskeligere.

Dette er et problem den seriøse boligbygger ikke kan koste under teppet lenger. De sitter som regel igjen som Svarteper.

Problemet nå er at boligbyggingen stanser - Det skaper gjerne ny spekulasjon og nye problemer om ikke alt for lenge.