Ingen ny skatt for tomtefestere

Det er ikke riktig at Regjeringen har innført en ny formuesskatt for tomtefestere, sier finansminister Kristin Halvorsen.

 

Dagens skatteregler på dette området er fra 1911, og det er lite dramatikk i omleggingen, ifølge finansministeren,

- Regjeringen Bondevik endret tomtefesteloven fra 2005. Det er dette som nå gjør at denne problemstillingen har oppstått. Uansett vil omleggingen være virkningsløs for de fleste festere, sier finansministeren.

99 år
Tomtefesteloven fra 2005 gir festere med kortere festekontrakter ubetinget adgang til fornyelse, slik at festeretten får en varighet på over 99 år. Da følger det av skattelovgivningen fra 1911 at det er festeren (bruksrettshaveren) som skal formuebeskattes for tomten, istedenfor bortfesteren.
Begrunnelsen for dette er at festeren (og dennes etterfølgere) da har så langsiktig rådighet over tomten at det reelt sett kan likestilles med eiendomsrett.

Politisk mynt
- Hvis Høyre ønsker å skylde på finansministeren, så må de i så fall skylde på han som var finansminister da skattelovgivningen kom i 1911. Vi vil nå uansett ta en gjennomgang av regelverket og se om det rammer urettferdig, og vi vil gjerne ha en dialog med Tomtefesterbundet om saken. Eventuelle lovendringer vil bli fremmet for Stortinget på vanlig måte, sier finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.