Intel presenterer trådløs eloverføring

Trådløs overføring av elektrisitet kan komme til å revolusjonere vår hverdag, mener amerikanske Intel. 

Torsdag demonstrerte den amerikanske databrikkeprodusenten den nye teknologien ved å få en 60 watts lyspære til å lyse, uten at en eneste stikkontakt eller ledning var å se.

Selskapets teknologidirektør Justin Rattner var tydelig stolt da han kunne presentere Intels nyutviklede Wireless Energy Resonant Link under en messe i San Fransisco.

Elektrisiteten som ble overført til lyspæren kom ikke på avveie under forsøket, og ingen som beveget seg mellom sender- og mottakerenheten meldte heller om tegn til ubehag.

Trygt og effektivt
– Trikset med trådløs energi er ikke å få det til, det er å få det til på en trygg og effektiv måte, fortalte Intel-utvikleren Josh Smith til den imponerte forsamlingen.

– Det viser seg at menneskekroppen ikke blir påvirket av magnetiske felter, de påvirkes av elektriske felter. Vi overfører derfor energien ved hjelp av magnetisk og ikke elektriske felt, fortalte Smith.

Intel er særlig opptatt av muligheten til å overføre elektrisitet til bærbare datamaskiner og andre enheter som alt kommuniserer med trådløse nettverk, men understreker at teknologien på lang sikt kan komme til å revolusjonere vår hverdag.

Farvel til batterier?
Går det som selskapet håper, kan man i framtida kaste både mobilladere og andre kabler, og ta farvel med miljøskadelige batterier.

Teknologien kan også bygges inn i datamaskiner og skjermer, slik at de kan forsyne andre og mindre apparater med strøm, ifølge Smith.

– Dette kan endre verden, mener analytikeren Rob Enderle i Enderle Group.

– I første omgang kan ladere bli overflødige, og til slutt kan også batterier bli det, mener han.

Langt fram
Intel understreker at utviklingen av den nye teknologien fortsatt er på barnestadiet, og det kan derfor gå lenge før den er i handelen, men Intels teknologidirektør Justin Rattner er forsiktig med å spå.

– Vi ønsker alle å kvitte oss med ledningene. Det er flott med trådløs e-post og internett og slikt, men det hadde også vært fint om vi kunne ha ladet opp trådløst, sier Rattner.