Krisetall for boligbyggingen

Alle indikatorer innen boligbyggingen peker nå kraftig nedover. Boligprodusentene signaliserer at boligbyggingen neste år kan bli redusert til 15 000 enheter som er lavere enn kriseåret 1992. 

Både igangsettingstallene og salgstallene for nye boliger raser nedover ifølge Boligprodusentenes kvartalsvise boliganalyse som utarbeides i samarbeid med Prognosesenteret. Nedgangen er bred i alle regioner i landet. Og fremtiden ser ikke lys ut da også ordrereserven stuper.

Rekordsvakt
Igangsettingstallene for andre kvartal er 35,4 prosent lavere sammenlignet med samme kvartal i fjor. Og trenden er nedadgående. Fra første til andre kvartal i år falt igangsettingen av nye boliger med 21 prosent.

Samlet igangsetting etter første halvår i år har falt med 33,5 prosent sammenlignet med samme tidspunkt i fjor. Dette er det nest svakeste halvåret siden boliganalysen ble satt i gang i 1999. Bare første halvår 1999 var dårligere, men den gang var vi her til lands, i motsetning til nå, inne i en trendvekst.

Ned over hele landet
Nedgangen i boligbyggingen er nå markant over hele landet. Størst i antall enheter er nedgangen på Vestlandet med 37 prosent tett fulgt at det dominerende Oslo-området hvor fallet er på 32 prosent. Deretter følger Sørlandet med 20 prosent og Midt-Norge med 24 prosent. Nedgangen er prosentuelt størst i Innlandet (45 prosent), og Nord-Norge (42 prosent), men her er nivåene lavere.

Bunn-nivå for salget
Salgstallene sier noe om hvordan boligbyggingen vil utvikle seg. Da er det alvorlig at 2. kvartal representerer et bunnivå når det gjelder salgsvolum hos landets boligbyggere. For tredje gang siden boliganalysen ble etablert går indeksen under 100 som var nivået fra start i 1999. Og andre kvartal i år var det sjette på rad med salgsnedgang.

Salgsfallet i 2. kvartal i år er på 34,2 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. For første halvår er salgssvikten på 34 prosent sammenlignet med samme periode i fjor som markerte seg som en svak salgsperiode. Sett under ett var 2007 det svakeste salgsåret siden 1999 og verre enn 2003 som av mange er karakterisert som et kriseår.

Ved å trendforskyve den pågående utviklingen vil, ifølge boliganalysen, boligbyggingen i år nå kun 20 000 boenheter, mens den neste år vil falle ytterligere til 15 000 boliger som er lavere enn i kriseåret 1992.

Jevnt og trutt fall
Boligbyggernes ordrereserve har falt jevnt og trutt siden 2. kvartal i 2006. Trenden er fortsatt fallende med et fall fra forrige kvartal på 6,8 prosent. I forhold til samme tid i fjor er ordrereserven redusert med 18,6 prosent og er nå på det laveste nivået siden målingene startet i 1999.