Kraftig fall i byggevaresalget

Etter en periode med eventyrlig vekst med tendenser til utflating, faller nå byggevaresalget. Og fallet er så kraftig som nærmere 10 prosent. 

Byggevareindustriens månedlige rapport om innenlandsk salg av byggevarer viser for juni et fall på nærmere ni prosent justert for prisstigning i forhold til samme måned i fjor.

Også juli-tallene som er rett rundt hjørnet, er heller ikke særlig oppløftende. Her ligger det an til et fall i størrelsesorden som for juni.

Det betyr at salget etter sterke vintermåneder nå er kommet ned på samme nivå som i fjor når det justeres for prisstigning. Regner vi inn de kommende juli-tallene, vil vi etter årets syv første måneder registrere omsetningsfall.

– Disse tallene bekrefter at vi er kommet inn i en nedadgående trend. Og vi utelukker ikke at fallet kan bli sterkere utover høsten slik at vi ved årets slutt kan få et omsetningsfall for året på over 10 prosent, kommenterer adm. direktør Arne Skjelle i Byggevareindustrien.

Han synes også kostnadsutviklingen på råvarer er urovekkende og her trekker han særlig frem oljeprisen, men også prisen på metaller.

– Dette vil gi kostnadsøkninger for industrien som bedriftene ikke klarer å ta igjen i prisene og spesielt ikke nå som volumene faller. Dette vil kunne få skjebnesvangre konsekvenser for lønnsomheten, avslutter han bekymret.