Bygg for alle åpnet

Statsråd Heidi Grande Røys i Fornyings- og administrasjons-departementet åpnet Statsbyggs nye nettsted Bygg for alle i dag, 21. august, på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Statsråden var glad for at Statsbygg hadde valgt en slik åpen og tilgjengelig løsning for publikum i tråd med departementets politikk. Hun poengterte at det var viktig at personer med nedsatt funksjonsevne på en enklere måte kan få anledning til å forberede besøk til statlige bygg. Bygg for alle vil på denne måten tjene flere nyttige funksjoner. Etter lanseringen kunne statsråden teste nettstedet sammen med brukerrepresentanter.

Hva er Bygg for alle?
Bygg for alle viser tilgjengeligheten til over 300 av Statsbyggs eiendommer rundt om i landet. Nettstedet er kvalitetssikret av blant annet organisasjoner for funksjonshemmede.

Statsbygg ønsker å være en foregangsbedrift innen universell utforming, og vil legge best mulig til rette for alle brukere av sine bygninger. Derfor har Statsbygg utviklet nettstedet Bygg for alle, basert på et datasystem utviklet av Statsbygg og Objectnet AS. Statsbygg er eieren av systemet og er den første byggherren og forvalteren i landet som lanserer et slikt system.

Tre moduler
Bygg for alle består av tre moduler: publikumsmodul, registreringsmodul og forvaltningsmodul. Det er publikumsmodulen som nå er åpen for alle. De to andre modulene bruker Statsbygg til å kartlegge tilgjengelighet og utbedre sine bygg i forhold til krav om universell utforming.

Ny lov
Regjeringens forslag til ny lov om forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne ble vedtatt 10. juni. Formålet med loven er blant annet å fremme likestilling og likeverd, sikre like muligheter og rettigheter til samfunnsdeltakelse for alle.

Krav om universell utforming av bygninger vil bli tatt inn i plan- og bygningsloven og gi skjerpede krav i teknisk forskrift. Loven gjelder fra 1. januar 2009. For universell utforming av eksisterende bygninger rettet mot allmennheten vil det bli foreslått forskjellige tidsfrister for forskjellige bygningskategorier. Men skolebygninger vil sannsynligvis få høy prioritet.