Olympisk overdåd er omme

Tiden med overveldende stadionanlegg og stadig større og overdådige arrangementer er omme når OL-ilden slukkes i Beijing. I London om fire år blir det andre boller. 

Lederen for organisasjonskomiteen i London 2012, Sebastian Coe, hevder det er viktigere for ham å tenke på etterbruken enn å forsøke å overgå Beijing-lekene.

– Den internasjonale olympiske komité (IOK) selv anser dette som siste utgave av OL som vil se ut som og føles som disse. Det blir feil å tro at de neste lekene må basere seg på de foregående. Alle OL jeg har vært til stede på har vært forskjellige på hver sin måte, sier Coe til BBC.

En stor forskjell mellom Beijing og London er etterbruken av arenaene.

– Dagene da man bare etterlater seg en 90.000-seters stadion er omme. Spesielt for London sin del, der vi i så fall ville hatt to slike (inkludert nye Wembley stadion), hevder Coe.

London-arrangøren vil bygge en stor nok hovedarena til 2012, men vil ikke la en «Fugleredet»-versjon stå igjen til liten nytte etter OL.

– Vi vil skape noe for lokalsamfunnet som vil være til mer nytte for samfunnet enn bare å ses på med beundring. Vi snakker om å la en 25.000-seters flerbruksstadion stå igjen, og vi vurderer løsninger for fornuftig etterbruk fra utleie- til utdannings- og underholdningsformål.

Den dobbelte OL-vinneren (1980 og 1984) på 1500 meter gleder seg mest over britisk gullsuksess i Kina. Han mener de hittil (onsdag) 16 gullmedaljene er det mest gledelige for framtidsutsiktene til britisk idrett.
Bare vertsnasjonen Kina og storebror USA har sanket flere gull i Beijing, og britene har gjort sin største gullfangst i OL siden 1908.