Sprenger opp rasveien i Namsos

De første sprengladningene er allerede plassert rundt i raset som rammet 100 meter av riksvei 769 ved Vemundvik i Namsos tirsdag. 

– Vi har foretatt noen få sprengninger tidligere i dag. Nå har vi en del fjellmasser som er ladet med dynamitt. De vil vi sprenge om kort tid, sier byggeleder Olav Olsen i Statens vegvesen Region midt til NTB.

Om lag 100 meter av riksvei 769 forsvant ut i sjøen tirsdag kveld etter et massivt ras. Ingen mennesker ble skadd, og det var ikke behov for evakuering av folk som bor i nærområdet.

Vurdert av geologer
Geologer var onsdag morgen på stedet og undersøkte forholdene. De har gitt klarsignal for foreløpig ryddearbeid.

– Det har vært mye å gjøre, og det vil bli flere geotekniske undersøkelser i morgen. Her gjør vi fortløpende vurderinger, sier Olsen.

Han påpeker likevel at arbeidet er godt i gang, og mannskapene satser på å ha ryddet fram et kjørefelt i løpet av helgen.

Ekstra båter
I overkant av 1.000 mennesker skal være berørt av raset. Raset gjør det meget vanskelig å ferdes gjennom området. Omkjøringsmuligheten er å ta ferje over til Nærøy og kjøre til Namsos via Skrøyvdalen og Høylandet.

– Veien som tar omtrent tre timer ekstra. Vi har også satt opp ekstra båter på havstrekningen, og for dem som liker å gå på tur finnes det en gangankomst over fjellet, sier Olsen.

Vannforsyningen til om lag 50 husstander ble ødelagt som følge av raset, og mannskaper fra Namsos kommune begynte sent tirsdag kveld arbeidet med å lage en midlertidig løsning for de berørte beboerne.

Åpner skole og barnehage
Skolen og barnehagen på Sørenget måtte holde stengt onsdag grunnet raset. Men torsdag skal senteret holde åpent som normalt.

Raset skjedde i 21-tiden tirsdag. Veien var på det tidspunktet allerede stengt fordi det var forberedt sprengningsarbeid i området i forbindelse med arbeid med den nye kystriksveien.

– Det er mye å gjøre. Vi kaller inn det som er nødvendig av beredskap for å få ryddet denne veien, sier Olsen.