Demper veiforventninger

SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen heller kaldt vann i blodet på dem som tror at staten vil pøse milliarder inn i storstilte veiprosjekter, ut over dem som er planlagt. Og nå vil hun også øke skattene!

På landsstyremøtet i Oslo tirsdag tok hun ned de forventningene som har bygd seg opp under sommerens debatt om behovet for et skippertak i veiutbyggingen. Frp er gått i front med flere titalls friske veimilliarder, men også fra Ap og Sp er det kommet krav om en massiv satsing, særlig i distriktene.

- Summen av de store veiprosjektene som båndklipperne fortaper seg i, er en voldsom økning av privatbilismen. Hva med hensynet til klimaet oppe i alt dette? Noen må tørre si det, selv om det går et veisug gjennom landet. SV kan ikke i det ene øyeblikket være Norges fremste miljøparti, for så i neste øyeblikk å gå inn for noe som gir enorme økninger i CO2-utslippene, sa Halvorsen.

Traurig vedlikehold
Dette betyr ikke at SV er uberørt av kravene om vedlikehold og veisikkerhet. Halvorsen har selv opplevd gigantiske veilhull på kroppen nylig og går inn for en opprustning av riksveier og lokale veistrekninger. Hun vil også skjerpe innsatsen for sikkerhet i trafikken.

- Det traurige vedlikeholdet av de verdiene som allerede er puttet i veinettet, må vi ta. Og det trengs mer enn ny asfalt for å øke veisikkerheten, sa hun.
SV er togpartiet framfor noe og har som mål at alle som bor i store pressområder, skal kunne ta toget istedenfor bilen til jobb.

- Ingen slåss for toget, hvis ikke vi går i bresjen, sier partilederen.
Med et drøyt år til valget og stadige målinger som viser sviktende oppslutning om regjeringspartiene, forsøkte Halvorsen å sette tingene på plass overfor landsstyremøtet.

Demokrati
- De som tror at det partiet som troner høyt på målingene, skal gjøre det like bra i valg, skal få smake litt av norsk demokrati. Vi går en svært spennende og tøff valgkamp i møte, der slaget står om et nytt rødgrønt flertall. Derfor er det bra at målingene nå viser flertall for Høyre og Frp. Det får fram forskjellene, hamret partilederen.

Og oppskriften er at høyresiden i enhver sak skal presses til å redegjøre for sine alternativer, hva de skal koste, og hva som skal prioriteres på bekostning av noe annet.

- Vi skal ikke være nedlatende, slik at Frp kan furte et år framover, men ta dem på alvor, høflig og skikkelig. Vi skal kreve å få vite hva som velges bort av offentlig velferd, når formuesskatten blir fjernet og fellesskapet går glipp av 11 milliarder kroner i året, sa Halvorsen.

Skrelle av
Hun lovet at SV skal skrelle ekstramilliardene av Frp, enten det nå er snakk om 30, 40 eller 50 milliarder.

- Sannheten er at Frp ikke vil få bruke en eneste krone mer enn det Høyre vil, derfor må partiet prioritere, akkurat som oss andre. De bare later som det ikke er nødvendig, sa SV-lederen engasjert.

Hun listet opp områder der SV tror en Høyre/Frp-regjering vil reversere politiske vedtak.

- De vil sikkert la rederne slippe å betale restskatten på 14 milliarder, penger som skulle gått til statskassen. Og de vil sikkert gjøre om den nye ekteskapsloven, samt åpne for et storstilt salg av statens aksjer i viktige norske bedrifter. Og private skoler skal igjen få tappe utdanningsbudsjettet for millioner av kroner, advarte Halvorsen.

Hun mente at årene i regjering har vist at SV leverer varene og ikke bare er et paroleparti. Målet neste år er å mobilisere de 232.454 velgerne som stemte SV sist, og helst en del tusen flere.

Sosialistisk Venstrepartis leder og finansminister Kristin Halvorsen åpner for at skattene øker. Hun vil oppheve løftet fra 2005 om at skattene ikke skal være høyere enn de var i 2004.

Siste:

Og nå vil hun også øke skattene

– Jeg tror og forventer at SV vil være mer opptatt av utvikling og gjennomføring av gode velferdsordninger enn å binde seg i skattepolitikken. Det tror jeg er fornuftig, sier Halvorsen til Dagens Næringsliv.
Hun viser til spørsmålet skal diskuteres under partiets programbehandling for neste fireårsperiode.
På spørsmål om hun tror at skatteøkning vil få bred oppslutning innad i partiet, svarer hun:
– Hvis jeg kjenner SV rett, vil jeg tro det.
Også SVs nestleder Audun Lysbakken går inn for å oppheve løftet fra 2005 om at skattene ikke skal over 2004-nivå.
Dette skatteløftet var et initiativ fra statsminister Jens Stoltenberg. Han fikk med seg Senterpartiet og SV på løftet.