Veifinansiering i stortingsmelding

Regjeringen vil ta opp spørsmålet om ny modell for veifinansiering i stortingsmeldinga om nasjonal transportplan som skal legges fram ved årsskiftet, opplyser samferdselsminister Liv Signe Navarsete til NTB.

Navarsete påpeker at regjeringen tidligere har gått en runde med dette spørsmålet, og at det også ble reist i de faglige forslagene til nasjonal transportplan som ble lagt fram tidligere i år.

I tillegg ber nå stortingspolitikere fra hennes eget parti og Ap regjeringen om å vurdere nye finansieringsmodeller for å få fart på vei- og baneutbygging.

Diskuteres
– Jeg registrerer at det foregår et ordskifte i stortingsgruppa om dette spørsmålet og er åpen for å se på nye måter å organisere og finansiere slike utbygginger på, sier Navarsete samtidig som hun viser til den kommende stortingsmeldinga fra regjeringen.

Nestleder i Stortingets samferdselskomité, Torstein Rudihagen (Ap) sier til Dagens Næringsliv at regjeringen bør vurderer andre modeller som prosjektfinansiering i samferdselspolitikken. Budsjettforpliktelser over flere år, lånefinansiering eller lignende kan være aktuelt for å få raskere framdrift av store prosjekter, mener han.

Er bekymret
Rudihagen er bekymret for at store byggeprosjekter strekker seg over flere år, med stadig stopp og oppstart på grunn av statlig ettårsbudsjettering.

Det er andre gang stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet kommer med et slikt utspill overfor den rødgrønne regjeringen.