Alstom Norge gjør OL-luften renere

To kullkraftverk i OL-byen Qingdao renses med norsk teknologi fra Alstom. 

Svovelutslipp fra kullkraft utgjør en stor miljøtrussel i Kina. Alstom skal nå levere enda flere anlegg som vil bidra til å bedre luften over Kina.

Qingdao er vertsby for OL-seilerne, og i dag kjemper utøverne i Laser-klassen om OL-gull i den kjente havnebyen. Alstom Norge har levert svovelrenseanlegg til to av byens største kullkraftverk og er glade for at utøverne kan puste inn ren luft under lekene.

- OL-seilerne kan føle seg trygge på at luften i Qingdao er svovelfri. Tilsammen har vi renset mer enn 270 000 tonn svovel (SO2) siden de to renseanleggene i Qingdao ble satt i drift i 2006, sier Lars Anda, Salgs- og prosjektleder i Alstom Norge.

Han forteller at den norskutviklede teknologien renser 90 prosent av svovelutslippene fra kullforbrenning i henhold til myndighetenes krav i Kina, men at teknologien kan rense over 99 prosent ved behov.

- Svoveldioksid er svært skadelig for miljøet og utgjør fortsatt en stor helserisiko for innbyggerne i mange kinesiske byer. Svovelutslipp fører til sur nedbør og store miljøødeleggelser, og kan selv i moderate mengder føre til pustevansker for blant annet astmatikere, sier Anda.

Det er enormt mange kullkraftverk i Kina, og det bygges nye fortløpende. Både nye og eksisterende kraftverk trenger renseanlegg. På grunn av høye svovelutslipp fra kraftproduksjon, måtte myndighetene blant annet stenge flere kullkraftverk i nærheten av Beijing i forbindelse med OL for å få ned luftforurensningen.

- Vi er stolte av at norsk teknologi gjør kinesiske kullkraftverk mer miljøvennlige, og satser på å levere enda flere renseanlegg enn de 29 vi har levert til nå.

Rensemetoden er utviklet av den norske delen av det verdensomspennende franske teknologikonsernet Alstom.

- Vi har renset 11 400 MW i Kina, noe som tilsvarer over 40 prosent av Norges totale installerte effekt i vannkraft, sier Anda som drar til Kina i dag for å signere flere kontrakter for nye renseanlegg.