Budsjett og forspill til valgåret

Høsten i Stortinget vil bli preget av budsjettbehandling. Budsjettforslaget for 2009 er regjeringens valgbudsjett og siste mulighet til å oppfylle løftene fra Soria Moria. 

– Budsjettet kommer til å bli høstens store sak og styrkeprøve for regjeringen. Jeg misunner ikke Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen og det slaget de skal igjennom. Nå er forventningene skyhøye på alle områder, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner til NTB.

Han tror Soria Moria-erklæringen kan komme til å fremstå som en løftebruddserklæring når regnskapet skal gjøres opp.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) står på sin fast at regjeringen kommer til å oppfylle løftene om mer fellesskap og velferd. Ifølge statsministeren er erklæringen overoppfylt på noen områder, mens det mangler litt på andre. Men så langt har han i alle sine uttalelser ikke vært i tvil om at Soria Moria-løftene skal innfris.

– Mye gjenstår
– Jeg mener det er få regjeringer i nyere tid som har brutt flere løfter, svarer Sanner.

Han trekker fram at det fortsatt ikke er full barnehagedekning og ikke lavere makspris. Løftene om vekst i kommunesektoren ble ifølge Sanner innfridd i 2006, men ikke i 2007 og 2008. Han sier også at fattigdommen ikke er fjernet og at det er anlagt mindre vei under den rødgrønne regjeringen enn under den borgerlige regjeringen.

Han sier også at løftet om en bistand på 1 prosent av BNI ikke er oppfylt og at det fortsatt er langt igjen før løftene på skolesektoren er innfridd.

– Jeg tror regjeringen fort kan komme i en situasjon der de må prioritere mellom løftebruddene, sier Sanner.

– Sliten gjeng
Regjeringen har varslet få saker i høst til Stortinget. Fire stortingsmeldinger og åtte odelstingsproposisjoner er det hele så langt.

– Regjeringen klarer ikke å legge fram saker for Stortinget. Utfordringen de rødgrønne står overfor er at de tre partiene trekker i hver sin retning. De få sakene er et tegn på at regjeringspartiene får stadig større problemer med å bli enige, hevder Sanner.

– Regjeringen står nok løpet ut, men mange av stormtroppene er desillusjonerte og slitne. Det er en sliten gjeng som skal starte en lang innspurt fram til mål neste høst, fortsetter han.

Borgerlig samarbeid
Sanner sier at Høyre kommer til å kjøre sitt eget budsjettopplegg uten å skjele til andre borgerlige partier, men understreker at avstanden til Kristelig Folkeparti og Venstre ikke er stor.

– Det vil være mer krevende å få til en enighet med Fremskrittspartiet, men også det mener jeg er innen rekkevidde. Det velgerne må vite er at dersom det blir et borgerlig flertall etter valget, så blir det en borgerlig regjering, understreker han.

Sanner mener det er flere borgerlige samarbeidsalternativer etter valget enn et samarbeid mellom H og Frp.

– Vi har vært tydelige på at alle de fire partiene må snakke sammen etter valget. Så får vi se hvilke regjeringsalternativ som vil vise seg mest realistisk, sier han.

– Høyre må bli større
Sanner sier at det er viktig at Høyre blir større fordi partiet utgjør sentrum på ikke-sosialistisk side med mulighet til å samarbeide både med V og KrF på den ene siden og Frp på den andre siden.

– Et Frp på over 30 prosent og Høyre på 17 prosent blir krevende. For å gjennomføre en bærekraftig politikk som skal sikre stabilitet og orden i norsk økonomi og stabilitet i utenrikspolitikken, kreves det et større Høyre enn i dag.

Men først må velgerne si sitt og så får vi se hvilket alternativ som er mest realistisk og bærekraftig, sier Jan Tore Sanner til NTB.