Fortsatt mange tomme svømmebassenger

Tre år etter valgløftene om å fylle landets svømmebassenger er det minst 248 bassenger som er stengt eller har redusert drift.

Ap-leder Jens Stoltenberg lovte i valgkampen 2005 å fylle landets svømmebassenger. Men mens norske svømmere imponerer i Beijing-OL viser en fersk statusrapport fra Kulturdepartementet at det fortsatt står mange tomme basseng rundt om i landet. Ifølge rapporten er 61 svømmebasseng helt stengt, mens 19 bassenger er nedlagt. 35 anlegg er delvis stengt og 135 svømmebassenger har redusert drift. Oversikten baserer seg på svar fra 751 svømmeanlegg, mens hele 160 anlegg aldri ga noen svar tilbake. Statusen for disse anleggene er derfor uviss.

- For sakte
Før valget i 2005 startet Norges Svømmeforbund, Fagforbundet, Norsk Folkehjelp og Norsk Revmatikerforbund sitt samarbeid der de krevde en milliard kroner til opprustning av landets svømmehaller. Milliarden kom aldri.

- Vi skulle ønske at det offentlige tok større ansvar. Vi syns ikke det går raskt nok, sier informasjonskonsulent i Revmatikerforbundet Kari Kristofferstuen til NTB.

President Per Rune Eknes i Svømmeforbundet uttalte til Aftenposten tidligere i sommer at da kampanjen startet var det 210 svømmebasseng som var stengt, midlertidig steng eller planlagt stengt.

- Historisk løft
Kulturdepartementet har bare oversikt over konkurransebassenger på mer enn 12,5 meter. Oversikten viser også at det er åpnet 14 nye svømmeanlegg siden 2005, mens 34 svømmeanlegg er blitt gjenåpnet det siste året. 27 anlegg er planlagt rehabilitert.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at regjeringen har fulgt opp valgløftene.

- Regjeringens historiske løft for kommuneøkonomien med om lag 28 milliarder kroner i denne perioden, er ett bidrag for å få flere svømmehaller. Spillemidler og dugnadsinnsats bidrar også til at det flere steder er igangsatt arbeid med gjenåpning, rehabilitering og nybygging av basseng, sier Stoltenberg til NTB.
Han legger til at regjeringen vil satse på gode velferdstilbud som basseng, barnehager og eldreomsorg.

- Det er flott å se at mange kommuner følge opp, sier han.