Planlegger 27 nye vindparker

Statkraft og Agder Energi danner et nytt vindkraftselskap som har planer om 27 nye vindkraftprosjekter fra Vest-Agder til Finnmark.

Fakta om Statkraft Agder Energi Vind

* Statkraft og Agder Energi har sammen etablert et nytt selskap som får navnet Statkraft Agder Energi Vind DA. Hovedkontoret blir i Kristiansand.

* Målet for det nye selskapet er å bli Norges største landbaserte vindkraftselskap, med en produksjon på minst 1.500 megawatt innen 2015.

* Selskapet omfatter ved starten til sammen 27 vindkraftprosjekter fra Kvinesdal i sør til Nordkyn i nord. Av disse er det allerede søkt konsesjon for seks prosjekter med en samlet kapasitet på 760 megawatt.

* Statkraft er majoritetseier i det nye selskapet. Styreleder er Haakon Alfstad, direktør for vindkraft i Statkraft.

Målet er å bygge ut 1.500 megawatt vindkraft innen 2015. En slik utbygging vil koste cirka 20 milliarder kroner.

De to selskapene undertegnet i Kristiansand fredag en avtale om å etablere det nye selskapet, som får navnet Statkraft Agder Energi Vind DA. Etter planen skal de bli den ledende aktøren innen norsk landbasert vindkraft. Selskapet skal omfatte de to eierselskapenes nye vindkraftprosjekter i Norge. Statkraft blir majoritetseier.

Hovedkontoret skal ligge i Kristiansand, mens et senter for innkjøp og anskaffelser av avansert vindkraftutstyr vil bli etablert Oslo. Styreleder blir Haakon Alfstad, direktør for vindkraft i Statkraft.

Store ambisjoner
Til sammen 27 prosjekter - med en kapasitet på til sammen 3.765 megawatt - står på en liste over aktuelle nye vindparker. Blant disse er seks allerede til konsesjonsbehandling, og det er sendt melding om ytterligere 21 prosjekter.
Tallene som er presentert for aktuelle prosjekter, viser at Statkraft Agder Energi Vind regner med å kunne realisere mindre enn halvparten av sine utbyggingsplaner innen 2015. Hvor mye avhenger av hvilke prosjekter som får konsesjon.

Agder Energis vindpark på Fjeldskår i Lindesnes og Statkrafts vindparker på Hitra, Smøla og i Kjøllefjord i Finnmark inngår ikke i det nye selskapet. Alle disse vindparkene er allerede i drift, med en samlet kapasitet på 248 megawatt.

Kysten rundt
Blant det nye selskapets prosjekter er følgende seks allerede under konsesjonsbehandling:

Hammerfest og Skallhalsen i Vadsø, Kvenndalsfjellet i Åfjord og Storheia i Åfjord-Bjugn i Sør-Trøndelag, Selbjørn i Austevoll i Hordaland, og Moifjellet i Bjerkreim i Rogaland.

Lista over meldte prosjekter omfatter 21 navn i følgende rekkefølge:
Aunkrona i Flatanger, Benkheia i Rissa-Leksvik, Breivikheia i Namdalseid og Namsos, Brosvikåta i Gulen, Ertvågøy/Bergefjellet i Aure, Geitfjellet i Snillfjord, Heimsfjellet i Hemne, Hitra II, Jektheia i Namdalseid, Laukvikdalsfjellet i Berlevåg, Norkyn i Lebesby/Gamvik, Oksafjellet i Eigersund/Bjerkreim, Rognskog i Halsa, Rørvassheia i Flatanger og Osen, Remmafjellet i Snillfjord, Skardsøya i Aure, Slettheia i Kvinesdal, Straumøya i Bodø, Svarthammeren/Pållifjellet og Tannvikfjella i Snillfjord, og Ulvegreina i Sollund.

Samlet produksjonskapasitet for disse 21 meldte vindkraftprosjektene er 3.005 megawatt.