Statnett investerer 18 milliarder

Statnett planlegger å investere ca 18 mrd kroner i landets sentralnett i løpet av de neste 10 årene. Planene presenteres i ny nettutviklingsplan for perioden 2008-2025.

Blant annet vil nye innenlandsforbindelser, som Ørskog-Fardal, Sima-Samnanger og Ofoten-Balsfjord, medføre store investeringer.

Nettutviklingsplanen er ett av flere verktøy Statnett bruker for å tilrettelegge for en rasjonell utvikling av kraftsystemet. Nettutviklingsplanen utarbeides årlig. Planen har en overordnet tilnærming ved at den fokuserer på de viktigste utfordringene i et langsiktig perspektiv for sentralnettet spesielt og kraftsystemet generelt.

I årets plan er det laget nye scenarier for 2025. Disse er blant annet basert på nye studier av klimaendringenes virkning på kraftsystemet. Det er stor faglig enighet innen klimaforskningen om at det globale klimaet er i ferd med å endres. For Norges del medfører høyere gjennomsnittstemperatur lavere kraftforbruk om vinteren, mens økende nedbørsmengder gir økte tilsig til landets kraftverk og magasiner. Samlet sett forventer Statnett en forbedret norsk og nordisk kraftbalanse i årene fremover med balanse eller overskudd i normalår. Det vil imidlertid fortsatt være store regionale ubalanser, med blant annet kraftunderskudd i Midt-Norge, og nedbørsfattige år med liten vannkraftproduksjon.

To av scenariene viser en betydelig styrking av Norges kraftbalanse, og alle scenariene viser en framtid der vannkraftens reguleringsevne vil bli mer etterspurt av våre handelspartnere. I sum peker dette på en økende lønnsomhet av nye utenlandsforbindelser. Statnett vil i tiden framover videreutvikle flere alternative utenlandsprosjekter, og etablere en grundigere samlet strategi for nye utenlandsforbindelser og tilhørende nettforsterkningsbehov. Slike investeringer vil også utløse behov for forsterkninger innenlands.