Storsatsing på CO2-fangst

Dagen i dag er en viktig milepæl for teknologiutvikling innenfor CO2-fangst. Aker Clean Carbon og SINTEF/NTNU signerer i dag en kontrakt for oppstart av prosjektet SOLVit.

SOLVit skal utvikle funksjonell, kostnadseffektiv og miljøvennlig post-combustion (etterforbrennings-) teknologi gjennom blant annet utvikling av nye kjemikalier for fangst av CO2. Prosjektets overordnede målsetting er å redusere kostnadene forbundet med CO2 fangst.

Gjennom CLIMIT programmet gir Gassnova SF støtte for utvikling av kostnadseffektive teknologier for karbonfangst og lagring knyttet til kraftproduksjon fra fossile brensler.

- CLIMIT programmet er med og støtter første fase av SOLVit. Dette er et betydningsfullt prosjekt, som vil få stor innflytelse på morgendagens fangsteknologi, understreker teknologi direktør i Gassnova Svein Eggen. I prosjektet skal man blant annet se på:

* Kvalifisering av kjemikalier

* Utvikling av nye kjemikalier

* Nye konsepter for fangst av CO2 fra røkgass

* Modellverktøy

* Simulatorer

Prosjektet vil bl.a. inkludere oppgradering av laboratoriefasiliteter og bygging av et CO2 pilot fangstanlegg på Tiller utenfor Trondheim. I tilegg skal kjemikaliene demonstreres i et mobilt fangstanlegg utviklet av Aker Clean Carbon. I forbindelse med prosjektet vil det bli ansatt en rekke personer inkludert flere Dr. ing. studenter. SOLVit vil bli koordinert av Aker Clean Carbon, mens forskningsaktivitetene vil bli administrert og ivaretatt av SINTEF, Materialer og kjemi og Institutt for kjemiteknikk, NTNU. Prosjektet vil foregå over en åtteårs periode og vil bli inndelt i tre faser med grundige revideringer etter hver fase. Det totale budsjettet for prosjektet er over 317 millioner norske kroner.

- SOLVit er det største enkelt prosjektet som vi noen gang har støttet, og vi ser frem til å følge dette prosjektet i tiden fremover, avslutter Eggen.