Unik planinformasjon i Bodø

Bodø kommune går nye veier for å vekke innbyggerne. Gjennom et 24-siders magasin gir byplankontoret utdypende informasjon om kommunens planarbeid.

- Det skal gjøre en rekke sentrale valg som påvirker innbyggernes framtid. Toget går nå, fastslår byplansjef Jørn Roar Moe.

Å nå ut med informasjon som gir engasjement hos den menige Bodøværing rundt kommunens planarbeid, er en utfordring.

- Vi ønsker å skape det nødvendige grunnlaget for diskusjon, for på den måten å få de nødvendige tilbakemeldinger, sier byplansjef Jørn Roar Moe.

På glanset papir
Med håp om større delaktighet fra Bodøs innbyggere har han derfor valgt å sende ut et populærvitenskapelig byplanmagasin, i tillegg til de mer ordinære virkemidlene som folkemøter, annonser og artikler.

- Dette er et forsøk, og så vidt jeg vet er det første gang en kommune sender ut informasjon på en slik måte i forbindelse med planarbeidet, sier Moe.

Med tittelen "Ditt nye Bodø", får alle kommunes innbyggere et komplett magasin, med gode bilder og fyldige artikler, hjem i postkassen. I magasinet har byplansjefen til og med gitt rom for kritikk til egen etat.

- Bodø vokser, og en rekke sentrale valg som legger føringer for byens utviklingstrekk de neste 20 til 30 årene, skal gjøres i nær framtid. Vi må engasjere kommunens innbyggere til å ta del i prosessen. Alle synspunkter må fram. Toget går nå, underbygger den engasjerte byplansjefen i Nordlandshovedstaden.

En kystby
For bare et par måneder siden sendte Bodø kommunes avdeling for oppvekst og kultur ut et liknende magasin. Som en del i satsingen på å bli en av landets beste kommuner å vokse opp i, var det også viktig at innbyggerne ble kjent med muligheter og tilbud. Nå er det byplankontorets tur til å profilere sitt viktige arbeid.

- I magasinet finner du litt om mye av arealplanarbeidene som pågår. Vi sier noe om alt fra hvor byen vokser og verning av strandsonen, til utvikling av havna og nye kollektivtraséer.

Saltstraumen er en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer, og en viktig turistperle i Bodø kommune. Dette er en av grunnene til at denne delen av Nordlandskommunen behandles som et eget forvaltningsområde.

- Men vi jobber også med kommunedelplaner for indre- og ytre havn. Det skjer mye for tiden. Det blir veldig spennende å se om vi når innbyggerne gjennom å gi ut et så fyldig magasin, med planarbeid som tema.

Kyr og kulturhus
Et utviklingstrekk som vil prege Bodø de neste årene, er byggingen av nytt bibliotek og kulturhus. Midt i sentrum ligger to åpne kvartaler. Etter politisk tautrekking i en årrekke, er det nå fastslått at nytt biblioteket kommer på kaikanten, med ny storstue i form av nytt kulturhus i bakkant.

- Dette og forslag om to nye punkthus i kvartalene øst for det markante SAS-hotellet, pluss forslag om et høyhus på kaikanten ikke langt unna, kan endre Bodøs skyline betraktelig, poengterer Moe.

Bodø er i tillegg i en særstilling, med et av Nord-Norges største gårdsbruk liggende så godt som midt i sentrum.

- Bodøs bebyggelse har utviklet seg langs innfartsåren til byen. Nå står vi for viktige valg som også vil gi miljømessige konsekvenser. Byen er i kraftig vekst. Skal Rønvikjordene endre status fra jordbruksareal til boligbygging? Vi ønsker at Bodøs befolkning skal være med å si sitt. Magasinet vil gi noe bakgrunnsinformasjon for å kunne være med i debatten, avslutter byplansjef Jørn Roar Moe.