Snart byggestart for Ålesundstunnelene

Mandag 8. september 2008 starter Skanska oppgraderingen av Ålesundstunnelene, Ellingsøytunnelen og Valderøytunnelen på riksveg 658.

Hovedoppdraget er delt i to entrepriser, en bygg- og anleggsentreprise og en elektroentreprise. Det er Skanska Norge A/S som har hovedentreprisen, mens Kraftmontasje AS er tildelt elektroentreprisen. Kontraktssummene er på henholdsvis 197 millioner og 41,1 millioner kroner.

Anleggsarbeidet og ferjedriften i sambandet Ålesund-Valderøy vil pågå i omlag 12. måneder frem til september 2009.

Torsdag 7. august 2008 skrev fungerende regionvegsjef Knut Nauste i Statens vegvesen Region midt og direktør Lars O. Solbakken fra Skanska Norge A/S under bygge- og anleggskontrakten.

Mandag 11.september ble kontrakten mellom Statens vegvesen Region midt og Kraftmontasje AS signert.

Begge kontraktene har en sluttfrist 10. juli 2009. Fram til 1. september vil det pågå avsluttende elektroarbeider, igangsetting og testing av sikkerhetssystemet i om lag 2 måneder. Dette medfører at tunnelen trolig blir åpnet for fri ferdsel først fra 1. september 2009.

Ellingsøytunnelen og Valderøytunnelen, er med årene blitt nedslitte og fremstår i dag med gammelt, teknisk utstyr som ikke tilfredsstiller dagens krav til sikkerhet. Etter at alle tekniske installasjoner er skiftet, nytt vann- og frostsikringshvelv er montert og havarinisjer og snunisjer er sprengt ut, vil tunnelene framstå som triveligere strekninger å kjøre; lys, tørr og med større trafikksikkerhet. Teknisk sett er oppdraget en meget stor jobb, og er ett av de største prosjektene av sitt slag som så langt er gjennomført i norske tunneler.

Arbeidene gjennomføres som kvelds- og nattarbeid.Tunnelene vil da være stengt seks (6) netter i uka fra kl. 18.00 til kl. 06.30 fra søndag kveld til lørdag morgen, men vil være åpen for trafikk på dagtid og fra lørdag morgen til søndag ettermiddag. Det vil imidlertid bli redusert framkommelighet, med dårligere belysning og stedvis våt vegbane, i den tiden tunnelene er åpne. Høyeste tillatte hastighet i tunnelene blir 50 km/t, men i partier av tunnelen vil hastigheten være redusert til 30 km.

Arbeidene starter i Ellingsøytunnelen den 8. september. Arbeidene i Valderøytunnelen vil tidligst starte i midten av oktober, frem til da vil Valderøytunnelen være åpen for fri ferdsel. Når arbeid pågår i begge tunnelene vil Ellingsøytunnelen stenge kl.18.00 og åpne kl 06.30, Valderøytunnelen vil først stenge kl. 22.30 og åpne kl. 05.30. Det vil bli gitt nærmere informasjon om åpningstider med mer i god tid før endringene blir satt i verk.

Trafikken vil i de perioder av døgnet hvor tunnelene er stengt, bli avviklet med ferje mellom Ålesund (Flatholmen) og Valderøy i Giske kommune. Det er selskapet Tide Sjø med ferga M/F Bjørnefjord som skal trafikkere sambandet.