260 konkurser i juli

Mange norske bedrifter gikk konkurs i feriemåneden juli. Og hittil i år har det vært 14 prosent flere konkurser enn på samme tid i fjor.

En fersk analyse fra Experian viser at 260 foretak gikk konkurs i juli, mot 152 i samme måned i fjor. Det er en økning på hele 71 prosent.

- Julitallene er høyere enn normalt. Vanligvis er det få bedrifter som går konkurs midt på sommeren, sier direktør Gabor Molnar i Experian.

Så langt i år har det vært flere konkurser hver eneste måned sammenlignet med i fjor, med unntak av mars. Hittil i år er det registrert 14 prosent flere konkurser enn på samme tid i fjor.

- Totalt vil nok flere bedrifter gå konkurs i 2008 enn i 2007, og det skal bli interessant å følge utviklingen utover høsten, sier Molnar.

Byks i juli

I noen bransjer er det mer enn en fordobling av konkurser i juli.

I transportnæringen ble det registrert 22 konkurser, mot seks i juli i fjor. I industrien økte tallet fra ti til 22. I bygg og anlegg var det 48 konkurser, mot 35 i juli fjor.

Størst var økningen for foretak som driver med sosiale og personlige tjenester, som kultur og underholdning, fra to konkurser i juli i fjor, til 12 i år.

- Tallgrunnlaget for en enkeltmåned som juli er spinkelt, så vi skal ikke legge for mye i det, da er det riktigere å se på konkursutviklingen for bransjene i løpet av årets syv første måneder totalt, sier Gabor Molnar.

Når tallene for alle månedene slås sammen, viser de at det kun er innen jord- og skogbruk, fiske- og fiskeoppdrett, og helse- og sosialtjenester det er færre konkurser enn i fjor.

Blant bransjene som har flest registrerte bedrifter, er økningen ekstra stor innen eiendomsdrift, forretningsmessig tjenesteyting og utleievirksomhet. Det har vært hele 386 konkurser blant disse bedriftene til nå i år, 34 prosent flere enn i fjor.

Bra i Finnmark

- For fylkene er det store forskjeller. Vest-Agder har mer enn tre ganger så mange konkurser som på samme tid i fjor, med 70 konkurser. I fjor hadde de 23. Oppland har mer enn en fordobling med 86 konkurser, sier Gabor Molnar.

Oslo har en svak nedgang i konkurstallene på syv prosent, mens Akershus har redusert konkursene med hele 19 prosent. Størst er nedgangen i Finnmark, med hele 37 prosent.