- Studenthybler kan være brannfeller

Norsk brannvernforening advarer studenter og skoleungdom på hybeljakt mot useriøse utleiere som ikke ivaretar brannsikkerheten.

- Det er huseiers ansvar å sørge for at de lovpålagte kravene til brannsikkerhet er oppfylt, men vi vet av erfaring at en del utleiere av hybelleiligheter slurver med dette, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening i en pressemelding.

Før man inngår leieavtaler bør studenter og skoleungdom i første rekke forsikre seg om at hybelleiligheten har minst to rømningsveier. Som regel vil disse være inngangsdør pluss et vindu av tilstrekkelig størrelse og som kan åpnes.

- Dersom hybelen ikke har tilstrekkelig med rømningsveier bør man uansett se seg om etter andre alternativer selv om husleien måtte være aldri så gunstig, understreker Kalheim.

Ellers gjelder de samme kravene til brannsikkerhet i hybelleiligheter som for boliger generelt. Det betyr at hybelleiligheter skal ha minst en fungerende røykvarsler samt slokkeutstyr i form av husbrannslange eller håndslokkeapparat.

Norsk brannvernforening anmoder alle huseiere som leier ut hybler om å ivareta brannsikkerheten til sine leietakere. Skulle hybelleiligheten likevel mangle røykvarsler og/eller håndslokkeutstyr er leietaker i sin fulle rett til å kreve at huseier får dette utstyret på plass.

- Dersom huseier neglisjerer et slikt krav, er vår anbefaling at leietaker selv går til anskaffelse av utstyret og trekker kostnadene fra ved innbetaling av husleie, fremholder Kalheim.