Høy prisstigning øker mulighetene for høyere renter

En uventet høy prisvekst i juli øker mulighetene for nye renteøkninger, men økonomene tror ikke det skjer før i oktober.

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 4,3 prosent fra juli 2007 til juli i år, og er ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) den kraftigste tolvmånedersveksten i KPI siden 2003. Høye priser på elektrisitet, matvarer og drivstoff førte til at prisene steg med 0,7 prosent fra juni til juli. Det er særlig prisene på matvarer som drar prisene opp, disse økte med 2,1 prosent den siste måneden, og spesielt prisene på kjøttvarer, brød, korn- og meieriprodukter bidro til prisoppgangen.

- Oppgangen på disse varegruppene må ses i sammenheng med jordbruksoppgjøret med virkning fra 1. juli, skriver SSB i sin pressemelding.

Høyere enn ventet
Tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen justert for endringer i avgifter og uten energivarer (KPI-JAE) var på 2,9 prosent i juli 2008, mot 2,4 prosent i juni.
Dette er høyere enn det økonomene hadde trodd på forhånd. Også Norges Bank trodde på en lavere prisutvikling og spådde i sin siste pengepolitiske rapport en prisøkning på 2,6 prosent. Sentralbankens målsetting i sin pengepolitikk er å holde en lav og stabil prisstigning, og styrer rentesettingen etter en gjennomsnittlig prisstigning på 2,5 prosent over tid.

Seniorøkonom Maren Elise Romstad i DnB NOR tror prisstigningen gir en økt sannsynlighet for en renteøkning, men tror likevel ikke at Norges Bank vil heve styringsrenta på onsdagens rentemøte.

- Disse inflasjonstallene endrer ikke vårt syn, vi tror fortsatt at rentetoppen er nådd, men sannsynligheten for en renteheving har økt, skriver hun i bankens rapport.

Heller ikke seniorøkonom Erik Bruce i Nordea tror det kommer en renteøkning på onsdag, men er usikker på hva som skjer videre utover høsten. Han peker på at den høye prisveksten motvirkes av svakere vekstutsikter ute og lavere renteforventninger.

- Vi er usikre, men tror Norges Bank i sum ser ting om lag som ventet, og dermed ikke gir noen klare signaler om en økning i oktober, sier Bruce.

Klesprisene falt
I tillegg til prisoppgang på matvarer, fikk også brus og mineralvann en prisøkning fra juni til juli. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg med 9,6 prosent i juli, og for drivstoff og smøremidler steg prisene med 2,9 prosent, viser SSB-tallene.

- Prisene på post- og teletjenester steg overraskende med 4,8 prosent på månedsbasis, og er dermed en viktig forklaringsfaktor til at inflasjonen ble høyere enn vi hadde ventet på forhånd, sier Romstad i DnB NOR.

Aviser viste også noe prisoppgang, og det var først og fremst løssalgsavisene som steg i pris.

Prisene på klær falt med 6,7 prosent fra juni til juli.