Fortsatt vekst i industriprisene

Produsentprisindeksen (PPI) økte med 2,3 prosent fra juni til juli 2008. Prisene på gass, matvarer og kjemiske produkter gikk opp, mens oljeprisen sank. Siden juli i fjor har PPI økt med over 30 prosent.

Produsentprisindeksen (PPI) var 2,3 prosent høyere i juli enn i juni i år. Etter ganske kraftig vekst på våren og forsommeren falt oljeprisen noe fra juni til juli. Samtidig gikk prisen på gass betraktelig opp, slik at prisindeksen for råolje og naturgass økte med 3,2 prosent, melder SSB.

I industri og bergverksdrift gikk prisene opp med 1,0 prosent. Dette er den niende måneden på rad med vekst i industri- og bergverksprisene. Næringsmidler og kjemiske produkter hadde den sterkeste prisveksten fra juni til juli, med henholdsvis 2,2 og 2,4 prosent.

Siden juli i 2007 har PPI økt med hele 31,9 prosent. Den sterke veksten skyldes i stor grad prisene på energivarer. Prisene på råolje og naturgass steg 51,9 prosent på de tolv månedene fra juli i fjor til juli i år. I løpet av samme periode har strømprisene gått opp med 154,3 prosent, og prisene på raffinerte petroleumsprodukter har steget med 38,3 prosent. Sistnevnte priser har bidratt til at industriprisene har økt med 9,6 prosent. Andre industrinæringer med relativt høy prisvekst i løpet av de siste tolv månedene er næringsmiddelindustri, kjemisk industri og maskinindustri. Her var prisøkningene på henholdsvis 5,5, 6,3 og 6,1 prosent.