Tror ikke på rentehopp i august

Norske lånekunder kan foreløpig puste lettet ut. Det blir ingen renteøkning i august, tror økonomene.

Det kommer ingen ubehagelige overraskelser for lånekundene når Norges Bank holder rentemøte onsdag, skal vi tro økonomene. De mener banken foreløpig vil la styringsrenta være uendret på 5,75 prosent.
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea tror at rentesignalene fra Norges Bank onsdag vil være avventende:

- Det er forhold som trekker renta opp, samtidig som det er forhold som trekker den ned, sammenlignet med hva vi så før sommeren. Likevel er det ikke noe i det totale bildet nå som har endret seg så mye at renta bør opp. Norges Bank har også selv signalisert at det neppe blir noen renteendring i august, sier Juel til NTB.

Forbruket ned
Også sjeføkonom Tormod Andreassen i SpareBank 1 Gruppen tror styringsrenta blir stående på stedet hvil på onsdagens rentemøte:
- Vi ser klare avmatningstendenser i norsk økonomi, og kredittetterspørselen ser også ut til å være i nedgang. Selv om inflasjonstallene for juli kan bli høye på grunn av økte matvarepriser, skal det svært mye til for at Norges Bank legger vekt på en måneds inflasjonstall og setter opp renta.
Andreassen peker på at også det internasjonale rentebildet ligger forholdsvis fast. Den amerikanske sentralbanken har uttalt at renta skal holdes konstant på 2 prosent i tiden framover. Også i Europa er man avventende i rentespørsmålet.
- Det er dønn sikkert at det ikke blir noen endring av renta nå, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Han peker på at de renteøkningene som har vært, har hatt den ønskede effekten. Forbruket har gått ned. Bil- og båtsalget går tregere, boligprisene har falt, og det har vært en kraftig nedgang i byggingen av nye boliger.
6 prosent?

Men selv om det ikke er noe som tyder på rentehopp i august, passer økonomene likevel på å jekke ned overoptimistiske lånekunder:
- Det er fortsatt stor sjanse for en renteøkning senere i høst, det har også Norges Bank delvis gitt uttrykk for, sier Juel i Nordea.
Norges Banks analyser antyder at renten blir liggende på dagens nivå eller kanskje noe høyere det nærmeste året. Analysen antyder at det er 50 prosent sjanse for at det kommer enda en renteøkning til høsten, trolig i oktober, slik at styringsrenta vil komme opp i 6 prosent. Det vil i så fall bli den 17. renteøkningen siden bunnivået i 2004 og 2005, da styringsrenta var nede på 1,75 prosent.

Tålegrense
Sjeføkonomen i First Securities er blant dem som ikke tror det kommer flere renteøkninger i år:

- Dagens rentenivå er det vi tåler. Med den lave renta vi hadde, brukte folk altfor mye penger. Det er så mange som har lånt så mye penger at selv dagens normale rentenivå biter, sier Andreassen. Om Norges Bank ikke skulle heve styringsrenten onsdag, kan folk med boliglån likevel regne med høyere boliglånsrente. Finansuroen har nemlig ført til at det er blitt dyrere for bankene å låne penger, noe bankkundene må betale for gjennom høyere utlånsrente. Det kan føre til at forbruket dempes ytterligere uten at Norges Bank trenger å heve styringsrenten, påpeker økonomene.