Tror oljeprisen faller ytterligere

Oljeanalytiker Arnstein Wigestrand i SEB Enskilda utelukker ikke at oljeprisen vil falle ytterligere på kort sikt. Fatprisen for amerikansk lettolje falt onsdag en kvart dollar til 119,42 dollar.

Wigestrand, som er en av Norges mest erfarne i oljebransjen, ønsker ikke å si noe om hvor langt ned oljeprisen vil falle eller når gulvet nås.

Han minner om at det ikke er de siste dagene oljeprisene har startet å falle. De har falt en måneds tid allerede, og de største fallene kom i forrige måned da enkelte dager brakte fall som var atskillig større enn vi for eksempel fikk de to første dagene denne uken. Oljeprisen har falt omtrent 30 dollar på fire uker, fra all time high 11. juli da nordsjøolje passerte 147 dollar fatet.

- Fallet i oljeprisene henger blant annet sammen med den litt mørkere utviklingen i mange økonomier rundt omkring i verden, både i USA og etter hvert i Europa og andre steder, sier Wigestrand til NTB.

Frykter mindre forbruk
- Frykten for at dette vil føre til mindre forbruk av oljeprodukter, og at etterspørselen etter råolje vil bli svakere, sender prisen ned, sier Wigestrand.
I tillegg påpeker han at også andre, mer tekniske forhold virker inn: Når oljeprisen faller gjennom såkalte støttenivåer, skal den kunne falle ned til neste støttenivå før det stopper opp.

- Den siste måneden har vi sett oljeprisen falle gjennom flere slike nivåer. Rundt 120 dollar regnet man med at man hadde et slikt støttenivå, og oljeprisen falt gjennom det. Iallfall på kort sikt kan man derfor se for seg at den vil falle ytterligere, sier Wigestrand.

Tilbudssiden
Analytikerne i SEB Enskilda mener det blir produsert mer råolje i verden enn det forbrukes.

- Vi tror det produseres rundt to millioner flere fat om dagen enn det forbrukes. Dette gir en noe svakere tilbuds-etterspørselsbalanse enn det man snakket om i vår da mange engstet seg for at det var for lite tilgjengelig olje i forhold til stadig økende forbruk, sier Wigestrand.

Felles analyse
I likhet med Wigestrand tror også oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea at det er bekymringer over veksten i USA og økt oljeproduksjon i Saudi-Arabia og Nigeria som driver oljeprisfallet.

- Det at den tropiske stormen Edouard ikke har skadet oljeinstallasjonene på kysten av Texas påvirker også oljeprisen ned, sier hun til HegnarOnline.