Fortsatt fall i boligprisene

Fallet i boligprisene fortsatte i juli. Nå koster en bolig over 2 prosent mindre enn den gjorde for ett år siden.

 

Det siste året har den gjennomsnittlige prisen på norske boliger sunket med 2,2 prosent - og nedgangen fra juni til juli i år var 3,3 prosent, viser tall fra eiendomsmeglerbransjen basert på boligomsetning på finn.no.
- Nedgangen fra juni til juli er ganske vanlig, da mange aksepterer dårligere bud for å få solgt unna boligen før ferien. Men nedgangen de siste tolv månedene sier mer om situasjonen. Det har vært et stort tilbudsoverskudd i markedet, og når kjøperne har flere boliger å velge mellom presses naturlig nok prisene ned, sier daglig leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til NTB.
Men også når tallene er justert for den naturlige nedgangen før sommeren, viser de en nedgang på 0,7 prosent i snittprisen.

- Kjipere banker
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities sier at det nå er tydelig at vanlige folk begynner å merke renteoppgangen.
- Vi har et trått marked i byene, samtidig som renta ikke er blitt rimeligere og bankene er kjipere på utlån, sier Andreassen til næringslivsavisa E24.
Dreyer tror imidlertid ikke renteøkningene har hatt så mye å si.
- Det har riktignok vært mange økninger over en lang periode, og det koster betydelig mer med boliglån nå enn for to-tre år siden. Men samtidig har vi økende sysselsetting og lønnsvekst, det går bra med norsk økonomi, og jeg tror dette har korrigert for det meste av renteøkningene, sier Dreyer til NTB.
Bransjerapporten er utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Econ Pöyry.
Korrigert for inflasjonen er boligprisene nå 189 prosent høyere enn de var i bunnåret 1992.

- Flatt ut året
Eneboliger falt mest, med 4,2 prosent. Prisene på leiligheter falt med 1,4 prosent, mens delte boliger hadde et prisfall på 3,1 prosent.
En bolig koster nå i gjennomsnitt 23.700 kroner per kvadratmeter. Fallet i boligprisene er enda mer markert i Oslo. Der falt OBOS-leiligheter med 4,4 prosent.
Tallene viser også at det nå tar lengre tid for selgere å få solgt boligen sin. Gjennomsnittlig tid fra annonsering til klart salg var i juli 36 dager - en oppgang på ti dager fra forrige måned og seks dager fra juli i fjor.
- Jeg tror det blir et flatt andre halvår i 2008. Vi må nok et stykke ut i 2009 før vi ser piler oppover i boligmarkedet igjen, spår Christian Dreyer.