Mot rekordår for kraftprodusentene

Produksjon og eksport av elektrisk kraft setter nye rekorder og kraftprodusentene tjener penger som aldri før. Samtidig renner magasinene nærmest over av vann.

De første 30 ukene i år ble det produsert 81,8 TWh ved norske kraftstasjoner. Det er høyeste produksjon siden år 2000.

Netto eksport av elektrisk kraft har hittil i år vært nesten dobbel så stor som i samme periode i fjor, og alt tyder på at den vil bli enda større i andre halvår, sier rådgiver Håkon Mørch Korvald i NVE. Eksporten lå på 7,4 TWh etter uke 30, mot bare 4 TWh i samme periode i fjor.

Prisene jevnere og høyere
Den sterke økningen i eksporten av kraft fra Sør-Norge har ført til en utjevning av prisene i det norske markedet. Men billigere er det ikke blitt. I Sør-Norge har prisen de siste 14 dagene steget fra 28 øre per kwh til 44 øre, mens den i Midt-Norge er stabil, i underkant av 60 øre, og i Nord-Norge i overkant av 55 øre.
Norske vannmagasiner renner snart over, og fyllingsgraden bare øker, selv om turbinene produserer for fullt. Magasinene nærmer seg nå 85 prosent, mens gjennomsnittet for de siste 17 årene er 82,2 prosent. Mest vann er det i Sør-Norge, der fyllingsgraden ligger på hele 86,4 prosent.

«Grønn» energi
Det er sjelden det nordiske kraftmarkedet har fungert så optimalt som det gjør i øyeblikket. Den store norske produksjonen har bidradd til å jevne ut prisene i alle de nordiske landene, selv om Sør-Norge fortsatt har de laveste prisene i Skandinavia.

Det mest positive i situasjonen er at svenske kullkraftverk i øyeblikket har problemer med å konkurrere med «grønn» kraft fra Norge. Dermed reduseres CO2-utslippene i Norden.

Tilsiget over normalen
Tilsiget har så langt i år vært 11 TWh over det normale. I uke 30 var tilsiget 3,7 TWh. Dermed kan produksjonen gå for fullt, og selv om nordmenns forbruk ligger 2,2 TWh høyere enn i fjor, er det kraft nok til eksport. Flaskehalsen er overføringskapasiteten. Men også den er bedre enn på lenge etter at alle kabler til Danmark nå er åpne og en ny kabel til Nederland ble tatt i bruk i mai.

Ingen gjentakelse
I år 2000 var produksjon og eksport av kraft høyere enn noen gang. Så kom 2002 da magasinene ble tappet ned i løpet av sommeren og nedbøren i høstmånedene nærmest uteble.

Det politiske oppgjøret ble hardt og siden den gang har Statnett hatt som oppgave å overvåke at eksporten ikke skal bidra til for lite vann i magasinene.
Så langt i år har ikke det vært noe problem, og til helgen kommer det mer regn.