Permitteringer i vente

Byggenæringen i Norge går dystrere tider i møte, ifølge Byggenæringens Landsforening. - I løpet av høsten og vinteren kan vi oppleve permitteringer og arbeidsledighet.

Det sier administrerende direktør Sverre A. Larssen i Byggenæringens Landsforening til NTB.

Han ber nå politikerne sørge for at statlige etater bruker den nye situasjonen med stor ledig kapasitet til å bygge barnehager og veier, og til å vedlikeholde offentlige bygninger.

Larssen sier SSB og Norges Bank alltid ligger flere måneder etter næringen når situasjonen skal beskrives.

I bakerste vogn
- Vi tar temperaturen på stedet og føler på kroppen hvordan situasjonen er. Offentlige etater samler inn tall og fyller ut skjemaer. Vi pleier å si at de sitter i bakerste vogn i berg-og-dal-banen. Der har de ennå ikke merket at de forreste vognene har gått inn i et nytt stup, sier Larssen.

Men SSBs konjunkturbarometer varsler faktisk det som nå ser ut til å skje. Selv om hovedbudskapet i mandagens konjunkturrapport er fortsatt vekst i industrien, skriver byrået at utsiktene i trevareindustrien er meget svake.

- Den generelle nedgangen i norsk byggenæring smitter over på trevareindustrien. Det blir redusert produksjon, kapasitetsutnytting og sysselsetting, skriver SSB. Samtidig vil etterspørsel og markedspriser falle.

Polakkene hjem?
Sverre A. Larssen kan ikke bekrefte at den ventede utviklingen vil bety at polakkene er på vei hjem igjen.

- Selv om det etter ferien blir ledig kapasitet i store deler av næringen er det ikke sikkert at det vil ramme gjestearbeiderne først, sier Larssen. Han mener mye vil være opp til de enkelte bedriftene.

- Vi skal ikke se bort fra at gjestearbeiderne som regel jobber på minstetariffen og i tillegg har utført arbeid som ufaglærte. I en gitt situasjon kan norske arbeidstakere bli permittert mens for eksempel polakker jobber videre, sier han.

En utfordring
- Men hvorfor skal vi havne i en slik situasjon at folk igjen må over på ledighetstrygd når det åpenbart er store arbeidsoppgaver som skal løses i offentlig sektor, spør Larssen.

Han viser til behovet for å bygge flere barnehager og vedlikeholde offentlige bygninger.

- Staten har en egen evne til å komme i markedet med sine behov når etterspørselen er stor og prisene høye. Nå faller prisene og dermed vil kommuner og offentlige etater få mer ut av sine budsjetter hvis de snur seg rundt i tide, sier Larssen.

Han synes det er meningsløst om vi denne høsten skal begynne å permittere bygningsarbeidere i stedet for å bruke dem til de mange oppgavene i offentlig sektor.