Tapte oljemilliarder rammer statsbudsjettet

De enorme papirtapene i oljefondet gjør det vanskelig for den rødgrønne regjeringen å lage et «valgkampbudsjett» for 2009.

 

Handlingsregelen gjør at finansminister Kristin Halvorsen (SV) ikke kan bruke mer enn 4 prosent av fondets verdi ved utgangen av inneværende år. Og verdien vil etter alt å dømme være over 300 milliarder kroner mindre enn prognosene i nasjonalbudsjettet.

Hvis fallet i de internasjonale markedene fortsetter, betyr det at hun siden nyttår har fått mellom 10 og 15 milliarder kroner mindre å lage budsjett for.
Stortingsrepresentant Per-Kristian Foss (H) sier det vil være helt utilbørlig om regjeringen i en periode med gode konjunkturer skal gå ut over 4-prosentregelen. Foss var selv finansminister under lavkonjunkturen da Kjell Magne Bondevik (Kr.f.) ledet regjeringen.

Fra mars til august
- Det mest spennende er hva regjeringen gjør når den møtes til budsjettforhandlinger i august. De forrige forhandlingene foregikk i mars. Hvilke prognoser ble da lagt til grunn og hvilke vil komme på bordet i august, spør Foss.
VG presenterte søndag et regnestykke som viste at oljefondet har hatt et tap på 270 milliarder så langt i år. Etter første kvartal var verdien 1.945 milliarder kroner. Senere har verdien av fondets plasseringer bare sunket, men den høye oljeprisen har samtidig gjort at tilførsel av ny kapital har vært større enn antatt.
Prognosen i nasjonalbudsjettet er at fondets verdi skal ligge like under 2.500 milliarder kroner ved kommende årsskifte. Nå kan det i stedet bli under 2200 milliarder å regne 4 prosent av.

Positive bidrag
Foss synes likevel ikke synd på sin etterfølger som han mener har langt mer å rutte med enn hva han selv hadde i nedgangskonjunkturene i Bondevik-regjeringens tid.
- Den rødgrønne regjeringen kan glede seg over en betydelig økning i skatteinngangen. Prognosene her går nok opp fra mars til august. I tillegg gir det mer rom for gode valgkampsaker at trygdeutgiftene trolig blir lavere enn hva man trodde i mars, sier Foss.
Han innrømmer imidlertid at lønnsoppgjøret i offentlig sektor gir regjeringen store utfordringer både i rene lønnstillegg til statsansatte og i kompensasjon til kommunene der tallet på ansatte har økt mest.