Oljefondet slanket med 270 milliarder kroner

Kraftig fall i det internasjonale markedet og sterk kronekurs har ført til et papirtap på nesten 270 milliarder kroner i oljefondet det siste året.

Norge har det siste året sprøytet inn 320 milliarder kroner i oljefondet, eller Statens pensjonsfond - Utland som det formelt heter. Men verdiøkningen har vært langt lavere.

Fra 1. juli i fjor til samme dato i år økte verdien av fondet med 51,9 milliarder kroner. Forskjellen utgjør nesten 270 milliarder kroner som kan betegnes som tap, på papiret.

- Det er store tall, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Landsbanki til VG.
Årsakene til det store spriket mellom hva forvalterne har tilført fondet og den beskjedne verdiøkningen, er at det internasjonale aksjemarkedet har falt mye det siste året. Dessuten har den norske kronen styrket seg og dermed redusert verdien av fondet i norske kroner.

I perioden fra april i fjor til april i år tapte oljefondet 173 milliarder kroner på den sterke kronekursen.

- I tillegg til svingningene har forvalterne i Norges Bank hatt et dårlig år. Det skaper diskusjon i finansmiljøet, hevder Andersen.

Men oljefondets sjef Yngve Slyngstad vil ikke kommentere uttalelsen om hvorvidt forvalterne har gjort en dårlig jobb.

Verdifallet som tallene viser eksisterer kun på papiret. Verdien er ikke realisert og børsene svinger både opp og ned. Men regnskapet, slik det ser ut akkurat nå, viser et papirtap som utgjør 58.000 kroner per nordmann.

Finansdepartementet ser ingen grunn til bekymring, og viser til at investeringene er langsiktige.

Markedsverdien av oljefondet var ifølge Norges Bank 1.945 milliarder kroner 31. mars i år.