Farligere på jobb om sommeren

Bedriftsledere på ferie og dårlig opplæring fører til at sommervikarenes arbeidsplasser blir farlige, ifølge Arbeidstilsynet.

 

Denne uken ble fem skadd på arbeid i Trøndelag, skriver Adresseavisen.
- Dersom man ikke vet hvordan man gjør en jobb skikkelig, så gjør man den feil. Tendensen er at sommervikarer får dårlig opplæring og dårlige instrukser. De vet heller ikke hvem som har ansvaret på arbeidsplassen til enhver tid. Summen av dette utgjør et farlig arbeidsmiljø, sier overingeniør i Arbeidstilsynet Midt-Norge, Ingar Haarstad til avisa.

Folk med kompetanse til å lære opp den unge arbeidskraften har ofte ferie. Siden kunnskap er avgjørende for å gjøre en skikkelig jobb, er dette problematisk, ifølge Haarstad. Han mener også at flere arbeidsgivere unnlater å rapportere inn ulykker.

- Vi har sikre tall som viser at det skjer dobbelt så mange ulykker som det blir rapport inn av arbeidsgiverne. Det er en tendens til ansvarsfraskrivelse hos bedriftsledere som spesielt går ut over unge ferievikarer, sier Haarstad.
At bedriftsledere ikke tar mer ansvar for sine ansattes sikkerhet, er noe av det som opprører Haarstad aller mest. Verneutstyr og andre sikkerhetstiltak blir droppet til fordel for et økende krav til effektivitet.

- Samfunnet tar ingen pauser i våre dager. Tidspresset og kravet til hurtighet kan gå på helsa løs, ved at sikkerhet blir neglisjert. Slik sett var det bedre i gamle dager da produksjonen ble lagt helt ned i fellesferien, for så å bli startet opp igjen. Da var behovet for vikarer mindre, sier Haarstad.