Den norske ambassaden i Stockholm er 60 år

For 60 år siden ble den norske ambassaden i Stockholm tegnet. Det er lite som er forandret med bygget siden den gang.

 

I 1948 tegnet arkitekten Knut Knutsen den norske ambassaden i Stockholm. Ambassaden ligger i et ambassadestrøk i utkanten av sentrum og består av kontor, ministerrådsbolig og stasjonssjefsbolig. I motsetning til andre ambassader i området, som er rammet inn av høye murer, er den norske ambassaden ikke dét. Målet var tvert imot at bygget skulle vise åpenhet for besøkende og forbipasserende.

Knutsen var opptatt av at et bygg skulle være i balanse med tomten og naturen og ha et tidløst uttrykk. Dette kan man se eksempler på i ambassadebygget, blant annet er det godt tilpasset terrenget, noe som gjør at det er vanskelig å få øye på det fra veien, og det har et tidløst preg. Bygget har i ettertid blitt regnet som et av Knutsens hovedverk.


Ambassadens oppgaver

Ambassadens hovedoppgaver er å arbeide for et best mulig forhold mellom Sverige og Norge, og å ivareta norske interesser i Sverige. Odd Fosseidbråten har vært norges ambassadør her siden 2004, og har 17 kollegaer på ambassaden. Les mer om den norske ambassaden i Stockholm i Åpent Rom 4/2007.


Forvalter utenfor Norges grenser
En ambassade representerer et land i en fremmed stat. Å ha gode og representative lokaler er derfor viktig. Statsbygg eier og forvalter 132 eiendommer som er knyttet til den norske utenrikstjenesten i 67 byer og 57 land. Jobben som forvalter av eiendommer i utlandet tar Statsbygg alvorlig, og ser på det som en god mulighet til å fremme norsk arkitektur, materialbruk og byggeskikk internasjonalt. Se hvilke eiendommer Statsbygg forvalter i utlandet.

Statsbygg utarbeidet i 2002 en omfattende brosjyre om Den norske ambassaden i Stockholm (pdf 3 MB).